fbpx

Zveřejněno: 15. 12. 2017

Jaká by to byla proměna, aniž bych si posvítila na svůj jídelníček? Jsem lékařka, věnuji se alternativní medicíně více než 20 let, takže výživa pro mne není zcela cizí pojem. Také jsem však uspěchaná starší matka malého syna a manželka muže, který hodně pracuje, často se stravuje v restauracích a ryze vegetariánskou stravu zvládne jen po omezenou dobu. K tomu jsme oba gurmáni a s radostí si některé potraviny vychutnáváme.

Miluji výbornou kávu, víno a ráda v kuchyni nebo při návštěvě restaurací objevuji nové chutě a jejich kombinace. Na druhé straně pozoruji, že s přibývajícím věkem se intuitivně vracím k jednoduchým ryzím pokrmům. Také kladu mnohem větší důraz na kvalitu a původ potravin, které doma jíme. Navzdory tomu všemu se mi „povedlo“ v posledních letech přibýt na váze a už to „nejde“ dolů.

Jde to i bez hladovek

Na hladovky nebo dlouhodobé jednostranně zaměřené diety nejsem vhodný typ, nejen proto, že se mi i to nejlepší jídlo, které bych měla na talíři mnohokrát po sobě, snadno přejí. Jako maminka a manželka připravuji stravu pro celou rodinu a nemám tolik času, chuti ani energie, abych vařila různá jídla pro každého.  Dítě ve vývinu má své specifické výživové potřeby a manžel není pokusný králík. K tomu se díky častému cestování stravujeme v restauracích, kde ne vždy najdou pochopení pro moje momentální dietní omezení.

Dělat kalorickou účetní mne bavilo tak dva dny a stejně jsem pak myslela na jídlo víc než předtím, neb jsem byla v neustálém stresu, kolik ještě kalorií můžu dnes sníst, a nemohla se dočkat každé další porce.

Strava jako lék

Jednou v životě jsem byla naprosto disciplinovaná, na 100 % byla schopná dodržet požadovaný harmonogram a skladbu jídel. Byla jsem mladší, neměla jsem rodinu a trpěla jsem nádorovým onemocněním mozku.  Neoddiskutovatelným faktem je,  že jsem se díky stravě vyléčila nejen z nádoru, ale  i z něj plynoucí neplodnosti. Přesně podle toho, co už věděli staří Řekové a co propagoval Hippokrates: „Ať strava tvá je i tvým lékem.“ Bohužel málokdo chápe, že to funguje i obráceně. Když nám jde o život, tak jsme my lidé  schopni neuvěřitelných výkonů a disciplíny. Ale takovou motivaci bych už za žádnou cenu nechtěla zažít!

img 2849

V ordinaci u paní Michaely Gaberlové na klinice VO2 Max

Nastolit pořádek

A tak jsem záhy pochopila, že pokud chci, aby celý Můj (k)Rok měl smysl, bez výživového poradce se neobejdu.

Ani ne proto, že bych byla úplná tabula rasa, ale pomoct si trochu v tom chaosu „uklidit“. Vrátit se k některým dobrým zvykům, nastavit a zafixovat nové tak, aby z nich prosperovala celá rodina. Abych nemusela neustále myslet na kalorie a počítat. Aby byla znovunalezená rovnováha dlouhodobě udržitelná a potraviny běžně dostupné v obchodech i finančně.

Opět jsem se ocitla ve známé situaci: jak si vybrat? Zdá se, že výživový poradce je momentálně „in“ povolání a jejich počet tomu odpovídá.

Chtěla jsem někoho, kdo bude splňovat parametry, jež jsem si stanovila na základě vlastních zkušeností a priorit:

  • Podporuje „opravdové“ jídlo, ideálně v bio-kvalitě. Žádné chemicky připravené koktejly a polotovary
  • Nebude po mně chtít, abych kvůli zdravému stravování strávila zbytek života u plotny
  • Má více let zkušeností a trvale se vzdělává. Nikdo, kdo má certifikát z víkendového kurzu absolvovaného před 10 lety a od té doby se nikam neposunul
  • Vše, co doporučuje, má na sobě vyzkoušené a věří tomu, co dělá
  • Bude aktivně  komunikovat s mým fyzioterapeutem v otázce úpravy tělesné hmotnosti ve smyslu snížení poměru tuků v těle a navýšení objemu svalové hmoty
  • Kromě vlastních potravin má přehled i v oblasti potravinových doplňků. Tuto oblast považuji za zvlášť důležitou. Vhodně zvolené stopové prvky a enzymy našemu tělu pomáhají zpracovat potravu tak, aby z ní mělo maximální prospěch a vše fungovalo tak, jak má. Bohužel obráceně to platí taky. Není to otázka jednoho izolovaného produktu, který je sám o sobě velmi prospěšný. Je nutné se na to dívat komplexně. Kombinace jednotlivých elementů přijatých ze stravy nebo formou doplňků stravy je klíčem k harmonii. V tomto ohledu zcela nekompromisně požaduji přírodní zdroje. Byliny, vitamíny, žádná chemie
  • Samozřejmě jako u ostatních členů realizačního týmu projektu Můj (k)Rok jsem chtěla časovou a finanční dostupnost
    img 2830

    Pečlivě vybrané doplňky stravy mohou hodně pomoci

Má nová výživová poradkyně

Naštěstí jsem nemusela chodit moc daleko. Jelikož jsem si pro spolupráci na fyzioterapii vybrala kliniku VO2max Šárky Strachové, bylo jen logické, že jsem se na někoho, kdo by s fyzioterapeutkou mohl hodně úzce spolupracovat, zeptala právě tam.

Měla jsem kliku! Jedním z terapeutů kliniky je paní Michaela Gaberlová. Sympatická paní v mém věku se věnuje tradiční čínské medicíně s akcentem na dietetiku, tedy výživové poradenství, již mnoho let a neustále se vzdělává. Absolvovala institut TČM, pobývala na praxi v Číně, nyní navštěvuje Akademii naturopatie, navíc výživu kombinuje s akupunkturou a bylinnou léčbou.

Takže jsem dostala ještě víc, než jsem hledala, a to vše na jednom místě. K mému velkému překvapení a radosti se mi v rámci úvodní konzultace, jejímž cílem bylo mne blíže poznat po stránce zdraví a výživy, věnovala půl dne! Neuvěřitelně precizním způsobem mne rozebrala téměř na atomy, abychom je pak spolu mohly postupně poskládat do plně funkčního celku.

K tomu mne napíchla některé důležité body na energetických drahách a vybavila doplňky stravy, jež mi pomůžou překlenout plánovaný velký operační výkon (totální endoprotéza kolene) a následnou rekonvalescenci. Domluvily jsme se, co v rámci svého dlouhodobého pobytu v nemocnici můžu s ohledem ke stravování ovlivnit, a prospěje mi.

Odcházela jsem nadšená a plná energie. Moc se na naši spolupráci těším!

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...