fbpx

Zveřejněno: 13. 1. 2018

Náš mozek je každý den bombardován nezměrným množstvím informací, proto je velmi těžké udržet plnou pozornost. Jenže právě jen při plném soustředění jsme schopni plně využít své talenty a potenciál. Lze se žití v přítomnosti naučit? A jak na ně navést naše děti? Na to v našem pravidelném seriálu odpovídali Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná.

„Část našeho mozku zvaná amygdala se chová tak trochu jako opička, skáče z jedné věci na druhou. Dříve nám měla umožňovat přežití. Dnes říká, kdy můžeme selhat, a když se potřebujeme plně soustředit, odvádí naši pozornost buď do minulosti, nebo budoucnosti, kde jsou naše strachy, obavy, přání a podobně. Ale jen v přítomném okamžiku jsme schopni podávat ty nejlepší výkony, to je právě onen stav flow, kdy maximálně využíváme svůj talent a vypínáme opičku,“ vysvětluje Jan Mühlfeit.

img 2410

„Schopnost plně se soustředit je ale možné trénovat, například meditací. A čím dříve bude dětem vysvětleno, jak ‚opička‘ v jejich hlavě funguje, tím rychleji budou schopny se s rozptýlením vyrovnat,“ říká Jan.

V dnešním videu se dozvíte i to, jak na nás i naše potomky působí multitasking, co je digitální hygiena a zda Kateřinu a Jana jejich práce odjakživa naplňovala.

Nezazněla ve videu odpověď na Vaši otázku? Další dotazy můžete směrovat na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...