fbpx

Zveřejněno: 27. 11. 2017

Na mnoha místech naší země se začínají rojit farmářské trhy. Zaplať Pánbůh za ně a taky pozor na ně! To je můj vzkaz, výzva i varování na základě osobní zkušenosti.

Pokud se dobře pamatuji, venkovní trhy se nacházejí ve všech zemích světa a tradičně fungují stovky a v některých teritoriích dokonce tisíce let.

Každý občan ví, že v určitý den přijde ráno na trh, nakoupí, a večer že trh zase zmizí. Trhy bývají většinou pod širým nebem, obchoduje se tváří v tvář a každý stánek je specifická samostatná jednotka. Může se smlouvat o ceně a bývá zvykem, že trh nabízí především produkty místní provenience nebo pocházející z blízké lokality. To je zárukou čerstvosti, sezónnosti, rozumné ceny a autentičnosti. Holoubátka v Anjou, ravioli v Toskánsku, česnekoví krabi v Singapuru či curry wurst v Berlíně. U nás to může být třeba Malínský křen, Davelská klobása nebo beskydské jehněčí.

Jenže na farmářských trzích se bohužel také podvádí. Objevují se chytráci, kteří nabízejí zaručeně české brambory z Polska, stoprocentní přeštické prasečí jitrnice z Rumunska, kváskový chleba bez kvásku atd. Je třeba být nesmírně ostražitý.

Také jsem se mnohokrát spletl. Nabízím vám proto několik triků: Dívejte se trhovcům do tváře a na ruce. Mnoho vám napoví, zda jsou to skuteční vlastníci svých produktů. Pozorujte, jestli mají upracované dlaně, ptejte se jich, v jakých podmínkách pěstovali své plodiny, požádejte, ať vám dají ochutnat. Raďte se s nimi, jak máte upravovat jejich maso, z jakých ingrediencí je jejich džem, jaké používají konzervační látky. Pokud se na některý trh vracíte častěji, najděte si svého stabilního dodavatele. On musí vědět, že u něj vždy něco utratíte. A pokud tuhle nepsanou dohodu myslí vážně, věřte, že vám nikdy neprodá zvadlou zeleninu nebo zkyslý sýr. Bude vám naopak radit, od koho je lépe brát jablka a kde mají spolehlivé domácí sádlo.

Farmářské trhy, to nejsou obří sterilní shopping centra, ale naopak, nabízejí vám osobní formu prodeje. Musíme být vděční, že je u nás zase máme, musíme si je hýčkat, ale i vychovávat.

foto: Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...