fbpx

Zveřejněno: 13. 11. 2017

Myslím, že už jste všichni mnohokrát slyšeli, že náš národ moc zdravě nejí. Český jídelníček je ve srovnání s jinými zeměmi téměř katastrofální. Já tomu ve zkratce říkám Š & Š & Š – špekáčky, šunkový salám a šunty. Přes 85 % naší populace favorizuje 5 nejoblíbenějších jídel: guláš, vepřo-knedlo-zelo, svíčkovou, řízek a smažák. 

Naopak spotřeba ovoce a zeleniny se v posledních třech letech spíše snižuje. Jíme o několik kil méně jablek, broskví, pomerančů a mandarinek. Zelenina, která je zdravá, nám vůbec nejede. Třeba v roce 2012 spotřeba klesla o 7,6 kilogramů. Jíme méně rajčat, okurek, zelí, naopak došlo k mírnému nárůstu spotřeby česneku a špenátu. Klesá spotřeba brambor, sníme jich asi 67 kg ročně. 

I když většina z nás tuší, jak má vypadat stravování v rámci zdravého životního stylu, v praxi se tím řídí jen málokdo. Výzkumy statistického úřadu potvrzují, že jestli si Češi něco nechtějí odtrhnout od pusy, je to právě tučné maso, cukrovinky a alkohol. Tedy přesně to, co považují lékaři za hřebíky do rakve.

Ve spotřebě alkoholu – to jsme mezinárodní přeborníci. Dlouhodobě vedeme světové žebříčky ve spotřebě piva a i ve víně a lihovinách hrajeme bezesporu extraligu.

Co se masa týká, na prvním místě u nás dlouhodobě vede vepřové! V roce 2012 jsme ho spořádali přes 41 kilogramů za rok. Jen tak pro informaci – vepřové maso máme prý u nás docela kvalitní, ovšem to, že je tato pochutina zapovězena islámem i židovským náboženstvím, to určitě není žádná náhoda. Co myslíte?

Cukrovinky? Za posledních 20 let se spotřeba cukrovinek zvýšila zhruba o 3 kilogramy ročně. Pijeme zdatně přes 30 l mléka, ale moc nás nezajímá, že pro spoustu lidí je to malá dietní sebevražda. To snad raději to pivo! Ačkoli západní svět téměř přestává solit, u nás dostaneme do těla na 6 kilogramů soli. Tuky. Čech miluje máslíčko, nešetří sádlíčkem.  Rostlinné tuky moc neřeší. 

Mysleme na to, že náš způsob stravování není opravdu nic moc a že se zásadně podepisuje na naší každodenní náladě a zdravotnímu stavu.

foto: Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...