fbpx

Zveřejněno: 12. 7. 2017

Zkusme si vysvětlit jeden zázrak. Jak je možné, že při slovním spojení zdravé kosti většině z nás vytane na mysli sklenice mléka? Je kravské mléko nejlepším zdrojem vápníku? Je prokázáno, že konzumenti vyššího množství mléka a mléčných výrobků mají nižší výskyt osteoporózy? Je nezbytné, aby každý dospělý jedl více než 1200 mg vápníku denně, případně aby uvedené množství zajišťoval polykáním vápníkových tablet? Ne, nic z uvedeného není prokázáno. Jsou studie, které dokonce naznačují úplný opak.

Pohádka o vápníku je vytvořena a financována mlékárenským průmyslem a živena médii, reklamou a experty podporovanými mlékárenským průmyslem. 

Většina z nás žije ve vápníkovém nedostatku

Roky mi přišlo divné, že v naší populaci, která má k dispozici nadbytek (velmi pestrého) jídla, by mnoho z nás mělo trpět nedostatečným příjmem vápníku. Běžně se předepisuje vápníková suplementace a málem jako nezbytné se doporučuje celoživotně pít mléko. Z deseti povinných kategorií pro nákupy do školních jídelen jsou dvě postaveny na mléce – a přesto je stále problém zajistit doporučované denní množství vápníku.

V průběhu let jsem postupně zachytila studie a odborníky, kteří teorii o nezbytnosti vysokého příjmu vápníku a jeho zajištění především kravským mlékem zásadně zpochybňovali. Ze všech nejvíce mě zaujalo vtipné vystoupení kanadského lékaře Jasona Funga, který na kvalitních rozsáhlých studiích dokládá téměř opak všech nejčastějších tvrzení o vápníku. Video je z běžného vystoupení, není tedy vysoce kvalitní, ale data v něm jsou skvělá. Níže shrnuji několik hlavních myšlenek.

Kdo konzumuje mléko a kdo trpí osteoporózou?

Devadesát devět procent lidské existence jsme nekonzumovali mléko mimo mateřského. Jestliže by bylo mléko celoživotně nezbytné, nepřežili bychom bez něj. Na světě žije 5676 druhů savců a jejich hlavním společným znakem je konzumace mateřského mléka. Pro upřesnění: u všech mimo lidí jde jen o mléko vlastních matek svého druhu. Člověk je jediný savec, který posledních pár set let konzumuje po ukončení kojení mléko jiných savců. Jestliže by bylo nezbytné mléko dlouhodobě konzumovat, je logické očekávat, že 5676 druhů savců bude trpět osteoporózou. Ve skutečnosti jí trpíme pouze my lidé.

Co přináší a co nepřináší polykání tablet vápníku?

Vysoké množství vápníku v jídle ani jeho suplementace podle studií, které prezentuje Dr. Fang, vždy nezlepšuje zdraví kostí ani nesnižuje riziko osteoporózy a zlomenin. Co může zvyšovat, je riziko nemocí srdce a cév. Suplementace vápníkem byla podle něj studiemi prokázaná jako naprosto zbytečná, přesto ji lékaři stále doporučují. Proč? „Možná proto, že lékaři se cítí lépe, když něčím léčí, než když nic nenabízí, přestože se pacient může po suplementaci cítit hůře.“

mleko shutterstock 599955506

Z deseti povinných kategorií pro nákupy do školních jídelen jsou dvě postaveny na mléce – a přesto je stále problém zajistit doporučované denní množství vápníku. Není na této rovnici něco špatně?

Revoluční tvrzení o prevenci a terapii osteoporózy

Podle Dr. Fanga je nejvyšší výskyt osteoporózy v zemích s nejvyšším příjmem vápníku. Odvážně nabízí teorii, že pro zdraví nám stačí asi 300 až 500 mg vápníku, který jsme schopni přirozeně získat z běžné stravy. Takové množství je běžně konzumováno například v Japonsku. Uvedená teorie mi přijde revoluční, přitom naprosto logická. Odpadla by zcela nezbytnost celoživotně se prolévat mlékem nebo polykat vápníkové tablety, asi by se snížilo riziko kalcifikace cév a srdečně cévních nemocí.

Moje doporučení je konopí a kysané zelí

K tématu zdravých kostí a kravského mléka doplňuji, že z mnoha rostlinných zdrojů je možné získat více vápníku než z mléka, jak detailně vysvětluji ve svém doporučení přidat konopí do školních obědů.

Druhým zásadním faktem je, že jakkoliv vysoký příjem vápníku může napáchat více škody než užitku, když není v souladu s mnoha dalšími mikroživinami, například vitamínem K2, který rozhoduje o směřování vápníku v těle. Vitamín K2 se nachází zejména ve fermentovaných potravinách, jako je třeba kysané zelí, kterým se mnoho z nás nepřejídá. Nedostatek K2 je proto běžný, jeho důsledkem může být zvýšené ukládání vápníku v měkkých tkáních a cévách, kde jednoznačně škodí, a současně nedostatečné ukládání vápníku v kostech a vyšší riziko vzniku osteoporózy.

foto: Shutterstock, zdroj: blog Margit Slimákové

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...