fbpx

Zveřejněno: 19. 6. 2017

Dostali jste se ve vašem vztahu do fáze, kdy vám k řešení problémů nedostačují vaše vztahové dovednosti? Je pravděpodobné, že prožíváte partnerskou krizi, ale jak ji vlastně poznáte?

V první řadě je důležité, a možná i nutné, si říci, že žádná krize se nestane ze dne na den. Častokrát ji předchází špatná komunikace a ignorování potřeb svých a potřeb partnera. Najednou zjistíte, že si se svým protějškem v některé oblasti vašeho společného života, nerozumíte, a to i přes to, že se stále máte rádi. Začnete se jeden druhému vzdalovat a často, když o něčem přemýšlíte, tak už nepřemýšlíte a neplánujete jako „my“, ale jako „já“ a „on“. Zatímco jste ještě donedávna dělali vekou část věcí společně, najednou vám nevadí, dělat je sama. Už spolu nežijete jako partneři a milenci, ale spíše jako (v lepším případě) kamarádi.

partnerska krize shutterstock 500153656

Jestliže si plánujete volný čas jen podle sebe a s partnerem už ani v duchu nepočítáte, je na čase zbystřit!

Trable partnera už vás nezajímají

Přestanou vás zajímat problémy vašeho partnera a kolikrát se vám nechce jeho potíže ani poslouchat natož řešit. Už nemáte potřebu být jeden druhému nablízku a máte pocit, že se bez partnera docela snadno obejdete. Nemáte chuť spolu cokoli podnikat a do společných aktivit se vám vůbec nechce. Je možné, že se pomalu stáváte „nepřáteli“ a ve vaší komunikaci se objevují uštěpačné a kritické poznámky. Hádáte se, obviňujete se navzájem a jste k sobě přehnaně kritičtí. Jaké jsou tedy vlastně nejčastější příčiny partnerské krize? 

Nenaplnění potřeb a očekávání

Každý člověk má ve vztahu určitá očekávání a potřeby, která, když nejsou naplněna, vedou k tomu, že je dotyčný nespokojený. Nespokojenost se může objevit na straně jednoho nebo obou partnerů. Je tedy důležité si svěřit, jak si váš vztah a společný život představujete. A to bez myšlenek na to, že během let ten druhý změní názor nebo se změní on sám. Jestli jeden z vás sní o luxusním životě, zatímco druhý se spokojí s panelákovou garsonkou a s dvacet let ojetým autem nebo pokud chce jeden rodinu a druhý o ní nechce ani slyšet, je jasné, že vznikl problém.

hadky shutterstock 530803876

Pokud se svým protějškem nemluvíte o tom, co druhého trápí problémy se nahromadí a jednoho dne přerostou v obrovskou hádku. A třeba i na veřejnosti.

Nezájem řešit vzniklé problémy

Často se setkávám s tím, že partneři spolu nedokáží komunikovat a řešit vzniklé problémy. Vše zametají pod koberec a dělají jakože nic. Dlouhodobě se tak, ovšem, nedá fungovat. Dříve nebo později propuknou problémy v plné síle, a navíc se přidají i emoce, které se k problémům vztahují (vztek, pocit ublížení, zranění). Vznikají hádky a lidé pak jednají v afektu. Hádky nabývají na intenzitě a krize se prohlubuje.

Netrávíte čas spolu, nemáte společné zájmy

Sdílení společných zájmů je pro vztah dvou lidí velice důležité. Vztah, kde si každý z partnerů žije „po svém“, nebude z dlouhodobého hlediska nikdy fungovat.

problemy v posteli shutterstock 276690947

Nesoulad v sexuálním životě a jednou z nejčastějších příčin partnerské krize. Abyste se ji vyhnuli, je opět velice důležitá vzájemná komunikace.

Nedostatečná podpora partnera

Každý z partnerů má své sny a je důležité, aby si je mohl splnit. Pokud svého partnera nepodporujete v tom, co dělá, krize na sebe dlouho nenechá čekat. Zkuste partnera podpořit i v případě, když se s jeho názorem nebudete zrovna shodovat. Vzájemná podpora je klíčová.

Obtíže v sexuálním životě

Nesoulad v sexuálním životě a jednou z nejčastějších příčin partnerské krize. Ať už je jedná o nesoulad v chuti na sex nebo v různých sexuálních zálibách. Krize vzniká ve chvíli, kdy si o svých zálibách, snech a touhách neumíte otevřeně povykládat. Mluvit o sexu a svých touhách je stejně tak důležité, jako milování samotné.

Dalšími příčinami partnerské krize mohou být rozdíly ve vzdělání nebo pracovním úspěchu. Problémy s výchovou dětí, kdy se partneři neumí shodnout na výchovném přístupu. Dále pak nevyřešené vztahy s původními rodinami a rozložení rodinné hierarchie a podílení se na samotném chodu domácnosti. Ve všech případech je velice důležité umět spolu komunikovat a mluvit o svých potřebách. Komunikace je základem vztahu.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...