fbpx

Zveřejněno: 4. 6. 2017

Také si někdy říkáte, jak je možné, že všichni kolem jsou šťastní, mají skvělou a dobře placenou práci, bezproblémové vztahy a vůbec vše se jim daří, a vám ne? Proč oni mají to a ono a vy ne? Že je to nefér a nespravedlivé?

Já sama jsem v takovém přesvědčení žila několik let. Až, když jsem si uvědomila, že mé štěstí není vůbec závislé na tom, co mám nebo nemám, se mi neskutečně ulevilo a opravdu jsem se začala cítit ve svém životě šťastná. 

Konečně skončil ten nekonečný boj o to, být ve všem nejlepší, vyrovnat se všem ostatním a mít vše tak, jak by to být mělo. Nekonečné „soutěžení“ o to, kdo má lepší vybavení domácnosti, kdo má lepší mobil, kdo má lepší kočárek, čí dítě navštěvuje více kroužků a má lepší známky, kdo má více značkového oblečení a kabelek, kdo byl na lepší dovolené, kdo má hezčí a upravenější zahradu atd. konečně skončilo. A mně se tak moc ulevilo.

Samozřejmě to znamenalo eliminovat ze svého života některé osoby, které stále potřebu soutěžení měly. Ale zase na druhou stranu jsem našla nové přátele, kteří jsou v pohodě a to, jestli mám posekanou trávu, nakupuji v sekáči, nebo jestli má dcera na vysvědčení dvojku z matematiky vůbec neřeší a berou nás takové, jací jsme.

Je to neskutečná úleva a život se stal tak nějak jednoduší, hezčí a já si ho doslova užívám.

Své štěstí jsem objevila ve své rodině, v kreativní práci a tvorbě a nemám už žádnou potřebu s někým soutěžit a někomu něco dokazovat. Už se necítím méněcenná za to, že nemám vše dokonalé a užívám si právě ty nedokonalosti, které mi život přináší.

A jak jsem toho dosáhla? A jak toho můžete dosáhnout i vy? Je to jednoduché.

passion fruit daiquiri 906099 1280

 

Zde je 5 tipů, jak být opravdu šťastný a vážit si toho, co máte:

 

1. Naučte se radovat z maličkostí

Uvědomte si, že váš život se skládá z maličkostí, které dělají váš život šťastnější. Naučte se radovat z každého nového dne, radujte se z toho, že svítí sluníčko, i z toho, že prší.

„Mám radost, že prší. A proč? Protože i kdybych jí neměl, i tak by pršelo…“

Uvědomte si tedy, co zrovna pro vás, štěstí znamená. A opravdu si to ujasněte. Budete šťastní, když si každé tři měsíce pořídíte nový mobil? Nebo, když si každý týden koupíte nějaké značkové oblečení? Možná v tu chvíli uspokojíte nějakou potřebu, ale věřte, že štěstí vám to nepřinese.

Naučte se tedy radovat z maličkostí. Radujte se z toho, že vás váš partner nechal déle spát, že vám na zahradě vykvetla růže, užívejte si úsměvy druhých, mějte radost z toho, že na vás byl milý číšník. Neberte takové věci jako samozřejmost.

A že stále nevíte, za co byste zrovna vy, měli být šťastní a z čeho byste se měli radovat? A co třeba z toho, že jste zdraví, máte v pořádku ruce a nohy, které vám slouží, oči, které vidí tu krásu kolem vás, uši, které slyší zpívat ptáky a slyší hlasy vašich blízkých. Z toho, že máte rodinu a přátele a třeba z toho, že vaše dítě přineslo pěknou známku ze školy. Těch věcí je opravdu hodně. Jen se stačí dívat a vidět je.

ring of kerry 453158 1280

2. Najděte si ve svém životě nějaký nový cíl

Není nutné hned dělat nějaké velké nové věci a změny. To vůbec. Jen se zkuste zamyslet nad tím, co by vás bavilo a co by váš život nějakým způsobem obohatilo. Chtěli jste se naučit kreslit nebo třeba hrát na kytaru? Tak na co čekáte? Toužíte po tom, umět cizí jazyk? Tak začněte třeba tím, že se každý den naučíte pět nových slovíček.

Důležité je jedno jediné… nikdy se nevzdávejte a snažte se najít vše, co je pro vás důležité. I když se vám právě třeba v tomto okamžiku může zdát, že pro vás a váš život, byla důležitá jen jedna jediná věc, kterou jste třeba právě ztratili, tak si uvědomte, že tomu tak rozhodně není. Ve skutečnosti je toho pro vás důležitého více, jen to teď nevidíte.

„Největší výzvou v životě je objevit, kdo jsi… Druhou největší výzvou je být šťastný s tím, co jsi našel…“

3. Urovnejte si vtahy se svými blízkými a udělejte si na ně čas

Toto je strašně důležité. Není nic horšího, než nedořešené a nevyřešené vztahy. Pokud jste se s někým pohádali nebo nepohodli a často nad tím přemýšlíte a stále myslíte na to, co jste měli říct nebo udělat, trápíte se tím. Udělejte tedy maximum pro to, abyste problém vyřešili a trápit se přestali.

Je možné, že dotyčný nebude mít o urovnání vztahu zájem. I to se může stát. Ale vy aspoň budete vědět, že jste pro to udělali maximum a víc nebylo ve vašich silách. A kdo ví, třeba to nakonec nebude ani tak horké a vy zjistíte, že se dlouhou dobu trápíte a užíráte něčím, co ani nestálo za to.

Stejně tak je moc důležité, udělat si čas na své blízké (jak se dozvíte v mém dalším článku). Žijeme jen jednou (možná?) a nikdy nevíte, kdy může být rozhovor s někým, koho máte rádi, tím posledním. Užívejte si tedy přítomnost svých blízkých a radujte se z každého okamžiku, který s nimi strávíte. Ať si za pár let nemusíte vyčítat, že jste měli něco udělat jinak.

4. Dělejte dobré skutky a skládejte komplimenty

Občas někomu s něčím pomozte. Opravdu stačí s maličkostí. Když začnete druhým pomáhat, začnou vám oplácet stejnou mincí. A když ne, tak aspoň poznáte, kdo je opravdový přítel a kdo se za něj jen vydává. Ale dejte si velký pozor na to, aby vás lidé nezačali využívat. Takže pomáhejte a dělejte dobré skutky proto, aby vás těšily a měli jste z nich radost.

Stejné je to s komplimenty. Naučte se lidi chválit. Když někoho pochválíte nebo někomu něco pochválíte, zvedne mu to náladu a zpříjemníte mu tím den. A vlastně tím vykonáte i ten dobrý skutek. Vás to nestojí nic a ještě víte, že jste někomu udělali radost.

5. Poznávejte krásy světa

Neseďte doma a nestěžujte si na osud. Čím méně budete volného času mít, tím méně času budete trávit přemýšlením nad problémy. Vyplňte tedy svůj volný čas, svůj odpočinek, takovými věcmi, které vás budou nabíjet a budou smysluplné.

painting 911804 1920

Choďte do přírody, cestujte, poznávejte blízké i daleké okolí. Začněte vyšívat, naučte se fotografovat, dělejte „vision boardy“, pěstujte zeleninu, choďte do divadla, čtěte knihy, choďte na ryby, jezděte na kánoi, naučte se šít, dělat s hlínou.. prostě dělejte cokoli, co vás učiní šťastnými.

„Být šťastný neznamená, že je všechno perfektní. Znamená to, že ses rozhodl užívat si život i přes všechny jeho nedokonalosti.“

A chcete být šťastní? Tak prostě buďte! 

 

Přečtěte si také:

Jak pečovat o vztah, když máte malé děti

Lásku si nemůžeme zasloužit ani odpracovat. Nebo ano?

foto: Pixabay

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...