fbpx

Skok v emisích o 3,4 % v roce 2018 je v Americe nejvyšší od roku 2010 a druhý nejvyšší za více než dvě desetiletí

Zveřejněno: 16. 1. 2019

Hladiny skleníkových plynů v USA se zvyšují. Nová analýza tvrdí, že se tak děje, protože administrativa prezidenta Trumpa odvolává a vypovídá různé smlouvy a regulace, které mají za cíl zpomalení změn klimatu. Emise oxidů uhlíku v loňském roce podle odhadů nezávislé výzkumné agentury Rhodium Group vzrostly o 3,4 %. Tento skok v emisích je největší od doby, co se Amerika vzpamatovala z ekonomické recese, což se událo už v roce 2010. A jde o druhý největší nárůst emisí skleníkových plynů v zemi za poslední dvě dekády.

Provozy uhelných elektráren se uzavírají, poptávka po elektřině ovšem roste. Využití zemního plynu přináší sice přibližně polovinu emisí produkovaných spalováním uhlí, ale i tak jde o nezanedbatelné množství. Mimo energetického sektoru se podle odhadů zvýšily i emise, které produkují doprava, průmysl a samotné budovy.

Agentura EPA sama ruší opatření, která se týkají boje s produkcí skleníkových plynů z dob Obamovy éry.

Trumpova administrativa odmítá federální vědecké zprávy, které ukazují, že rostoucí teploty způsobí zmatek v hospodářství, budou zabíjet lidi a způsobí ještě extrémnější počasí. Trump prohlásil, že reportům nevěří, a katastrofické scénáře označil za přehnané. Šéf americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Andrew Wheeler potom často poukazuje na pokles produkce skleníkových plynů, přičemž uvádí data, která ukazují, že od roku 2016 do roku 2017 klesly o 2,7 %.

Inovace a regulace

Agentura EPA však sama ruší opatření, která se týkají boje s produkcí skleníkových plynů z dob Obamovy éry. A to včetně regulací, jejichž cílem bylo urychlit posun od uhlí k ekologičtějším zdrojům energie. Agentura také tvrdí, že agenda Donalda Trumpa obsahuje i vývoj energetických inovací, které mají pomoci ke snížení produkce emisí. Jiní energetičtí odborníci však uvádějí, že Trump dělá pravý opak, když odvolává pravidla a strategie, které by mohly podpořit růst využití obnovitelných zdrojů, a zapomíná i na nové regulace, které byly dříve prosazované i mimo odvětví energetiky.

Čísla by byla ještě horší nebýt federálních a místních opatření přijatých v posledních pěti až deseti letech.

Rhodium Group monitoruje situaci kolem nejčastějšího skleníkového plynu, tedy oxidu uhličitého. I tato agentura zjistila mírný pokles emisí uhlíku mezi lety 2016 a 2017. Vysvětluje ho částečně tím, že byla teplejší zima, která nevyžadovala tolik vytápění. Od té doby ale prý produkce uhlíkových plynů roste.

Související…

Máme 12 let na záchranu světa. Pak už bude pozdě, varuje OSN
Klára Kutilová

„V letošním roce je zřejmé, že samotné trendy na trhu s energií, tedy nízké náklady na zemní plyn a rostoucí konkurenceschopnost obnovitelných zdrojů energie, nestačí k trvalému poklesu emisí v USA,“ prohlásil Trevor Houser z Rhodium Group. Dále uvedl, že čísla by byla ještě horší nebýt federálních a místních opatření přijatých v posledních pěti až deseti letech. To, že prezident Trump vloni ohlásil odstoupení od pařížské klimatické dohody, se prý ještě na nižších úrovních, tedy u guvernérů a starostů, neprojevilo.

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...