fbpx

Projekt BioBoxů je vlastně jednoduchý nápad: Dáte recyklovat plastovou lahev a dostanete body na jízdu městskou dopravou, nebo je můžete věnovat na charitu

Zveřejněno: 8. 2. 2019

Že by po nesmyslných pražských mostech konečně nějaká inspirace pro kandidáty v komunálních volbách? Mexická startupová firma přišla s unikátním projektem pro hlavní město. Nabízí lidem cestování veřejnou dopravou zdarma a zároveň je učí recyklovat. Za každou plastovou láhev či plechovku získávají kredit, který jim zajistí bezplatnou přepravu po městě. Jak to funguje?

Související…

Nizozemci hodlají recyklovat použitý toaletní papír
Vojtěch Žák

V hlavním městě Mexico City bylo již rozmístěno na tři sta automatů, které jsou určené k recyklování odpadků. Obyvatelé města díky projektu BioBox pomáhají čistit město od plastů. „Průměrný Mexičan spotřebuje za den pět PET lahví nebo plechovek,“ říká Eduardo Bustamente, zakladatel a generální ředitel společnosti BioBox.

Pokud někdo nemá zájem o sbírání bodů na veřejnou dopravu, může je věnovat nadaci určené k boji s rakovinou.

Tyto stroje recyklují 500 lahví denně. Stačí je vhodit do automatu na odpadky, ten je následně stlačí a připraví k recyklaci. Pokud někdo zrovna nemá zájem o sbírání bodů na veřejnou dopravu, může je věnovat nadaci, která se věnuje boji s rakovinou.

Jde se ještě dál

Mexická společnost BioBox si od projektu slibuje vyčištění města od odpadků, proto svůj nápad dál rozvíjí. Do budoucna by měly automaty přijímat i další odpadky k recyklování, jako například plechovky od fazolí nebo obaly Tetra Pack.

Eduardo Bustamante představuje svůj projekt: PET lahev vyhodíte, kartičku dobijete

„Do roku 2019 bychom chtěli překročit hranici tří set automatů ve městě,“ uvedl Eduardo Bustamante v rozhovoru pro mexický magazín Tec Review. „Dalším cílem je rozmístit je do dalších měst a už jsme také v kontaktu s dalšími zeměmi, třeba Argentinou, Chile nebo Dominikánskou republikou.“

Kdo stojí za projektem?

Mexický startup se zrodil v roce 2014. Stojí za ním právě především Eduardo Bustamante, který je milovníkem přírody a potápění. Ten celý projekt navrhl, vytvořil potřebný software i hardware, získal potřebná povolení k instalaci automatů i firmy ke sběru odpadků, které je potřeba následně recyklovat. Eduardo je také hlavní marketingovou tváří.

Technologie dokáže správně rozdělovat materiály pro recyklaci, například oddělit průhledné PET lahve od barevných, a celý proces recyklace tak zefektivnit.

„Nesnažíme se pouze o zlepšení životního prostředí v Mexiku, ale na celém světě. Problém není plast sám o sobě, ale to, kde skončí. Může totiž trvat až 400 let, než se rozloží. My tenhle odpad shromažďujeme, aby mohl být recyklován.“

Technologie, kterou disponují zařízení BioBox, je už na takové úrovni, že dokáže správně rozdělovat materiály pro recyklaci, například oddělit průhledné PET lahve od barevných, a celý proces recyklace tak zefektivnit. „Naše společnost se snaží spolupracovat i s dalšími firmami, které pomáhají životnímu prostředí. My jim za to nabízíme publicitu,“ říká Bustamente. „Nedávno jsme takhle navázali spolupráci s firmou Herdez. Instalovali jsme 52 strojů, které přijímají pouze konzervy od jídla, jako je tuňák či fazole. A tyhle stroje sponzoruje společnost Herdez, která z nich získává materiál pro nové konzervy.“

foto: El Universal, zdroj: enConsumo.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...