fbpx

#denoffline: Přidejte se k naší iniciativě, která alespoň na den pomůže snížit naši digitální spotřebu

Zveřejněno: 20. 9. 2018

Je jasné, že naše nadměrná spotřeba potravin, ropy nebo oblečení má negativní důsledky pro životní prostředí. Co ale taková nehmotná „digitální spotřeba“? Ta by neměla stát nic, že?

Související…

Britský chemik zkoumá u Prahy molekuly, které pomohou uzdravit planetu
Josefína Chalupová

Odpověď na otázku vám poskytne následující příběh. Existuje místo v Loundoun County v americké Virginii, které na první pohled není ničím zajímavé. A vlastně ani na druhý. Spousta z nás ale s tímto malým americkým zákoutím komunikuje každý den. A ani o tom nevíme.

Jak funguje megaúložiště

Stačí, když například editujete fotku na vašem Apple počítači. Po uložení ji můžete nalézt o pouhých několik sekund později ve svém iPhonu, mezi vaším laptopem a telefonem ale žádné fyzické spojení není. Během zlomku vteřiny totiž obrázek vyrazí z počítače do masivního datového centra právě ve Virginii a odtamtud zpět do telefonu.

Obrovské aglomerace různých technologických obvodů, kabelů a chladicích systémů začínají náležitě ovlivňovat život na naší planetě.

Přibližně 70 % online provozu celého světa projde právě přes Loundoun County. Oblast totiž disponuje největší kolekcí datových center v zemi. Svá data zde ukládají společnosti jako Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Uber a asi 3000 dalších technologických firem.

CHCETE POMOCT DOBRÉ VĚCI? PŘIPOJTE SE KE DNI OFFLINE

Obrovské aglomerace různých technologických obvodů, kabelů a chladicích systémů, které sídlí v různých nenápadných částech světa (a většina z nás o nich ani neví), tak začínají náležitě ovlivňovat život na naší planetě.

Víc než dvě ledničky

A s tím je spojený i problém. Elektřinu do této oblasti dodává firma Dominion a podle reportu Greenpeace z roku 2017 čerpá pouze jedno procento energie z obnovitelných zdrojů. Navíc je společnost v regionu kontroverzní kvůli svému plánu na výstavbu nového plynovodu.

Takže streamování videí, digitální focení či textové zprávy, které tato centra umožňují, přece jen něco stojí. A ne málo. Spisovatel James Bridle v knize New Dark Age na základě statistik vypočítal, že používání tabletu nebo smartphonu ke zhlédnutí jedné hodiny videí za týden bude domácnost brzy stát stejné nebo vyšší množství energie než dvě ledničky.

Spotřeba energie datovými centry se každé čtyři roky zdvojnásobuje a za deset let se čeká, že se dokonce ztrojnásobí.

Bitcoinová těžba, která je kvůli výměně dat ohromně náročná na energii, a s ní spojené operace mohou odhadem za roční produkci oxidu uhličitého, která se rovná jednomu milionu transatlantických letů. A datová centra na sebe nenechají dlouho čekat. Ta budou mít dle odhadů brzy větší dopad na životní prostředí než letecká doprava. Spotřeba energie datovými centry se totiž každé čtyři roky zdvojnásobuje a za deset let se čeká, že se dokonce ztrojnásobí.

Z obnovitelné energie?

Tento růst je dán primárně tím, že stále větší množství běžných spotřebičů generuje data, která se někde ukládají. Ať už jsou to televize, bezpečnostní systémy, osvětlení i doprava... Veškerá aktivita prostě musí být zaznamenána a někde uložena.

 Facebook se zavázal, že v budoucnu bude 100% využívat čistou a obnovitelnou energii, a Google s Applem dokonce tvrdí, že už to dávno dělají.

Na rozdíl od nás, běžných uživatelů, velké společnosti o problému s energií vědí. Facebook se již zavázal, že v budoucnu bude 100% využívat čistou a obnovitelnou energii, a Google s Applem dokonce tvrdí, že už to dávno dělají. Otázka zůstává, jak moc se dá prohlášením těchto obřích firem, které potřebují ke svému provozu obří data, vlastně věřit.

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...