fbpx

Existují fontány, které ročně vydělávají desítky tisíc dolarů. Pokud hodíte drobné správně, budete mít možná štěstí nejen vy, ale i někdo, kdo peníze potřebuje

Zveřejněno: 7. 12. 2018

Kašny jsou možná efektivnějšími dobrodinci než samotné charity. K římské fontáně Di Trevi se váže legenda, že pokud k ní stojíte zády a vhodíte dovnitř minci přes levé rameno, určitě se do Říma zase vrátíte. A lidé se do Říma evidentně vracet chtějí, za hodinu totiž fontánu navštíví přibližně 1200 lidí, přičemž tisíce z nich denně tento rituál absolvuje. Fontáně tak přinesou přibližně 13 000 eur týdně, což dělá asi 860 000 eur (přes 22 milionů korun) ročně.

Související…

Proč bychom se neměli vzdávat hotovosti a proč nespoléhat jen na platební karty
Jan Müller

Drobné vytvoří denně takový nános, že římskokatolické charitě Caritas trvá každý večer hodinu vyndat všechny mince a rozdělit peníze potřebným. Dokonce díky výnosu otevřeli i nízkonákladový supermarket. 

Na drobné s vysavačem

Zatímco Fontána di Trevi musí být čištěna každý den, dalším slavným fontánám to stačí jednou za několik měsíců. Jezero u slavného lasvegaského hotelu Bellagio vydělává 12 000 dolarů ročně a používá velmi efektivní čisticí systém – obrovský vysavač.

ditrevi vyberci

Výlov drobných u fontány Di Trevi v Římě byl opět úspěšný


Fontána před Mall of America v Minnesotě vydělává přibližně 2 000 dolarů měsíčně a výtěžek je darován charitě a neziskovkám. Fontány všech 24 tematických kaváren řetězce Rainforest Cafes si tase vydělají asi 25 000 dolarů ročně a peníze jdou na charity, jež chrání životní prostředí.

rainforest cafe2

Fontány u Rainforest Café


No a fontány v Disney Worldu zase pomáhají dětem z dětských domovům.

Památník 9/11 Memorial v New Yorku už vybral téměř tři tisíce dolarů v mincích, a to i přesto, že je do vody zakázáno cokoliv házet. Do fontány v Bryant Parku v New Yorku spadne ročně asi 3400 dolarů, tyto mince ale vyberou pouliční „sběrači“. 

911 memorial

9/11 Memorial v New Yorku: Do fontány je zakázáno cokoli házet, ale turistům to prostě nedá


Oproti zbytku výnosných fontán je tady Buckingham Fountain v Chicagu, která je sice jedna z největších na světě, ale vybere jenom 200 dolarů ročně.

buckingham fountain chicago

Největší fontána je poměrně chudá. Turisti se asi bijí stráže Buckinghamského paláce


Takže až příště budete stát na jednom z těchto míst, hoďte si klidně dvakrát. Jednou pro štěstí sami sobě, jednou pro někoho jiného. A nezapomínejte na to, že hodit drobné do kašny neznamená zahodit peníze do kanálu.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Time

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...