fbpx

Ke kampani #dostbyloplastu se může přidat každý. Stačí víc myslet, než vyrazíme na nákup

Zveřejněno: 5. 7. 2018

„V souvislosti s plasty začínáme blbnout na kvadrát,“ řekl ministr Richard Brabec z ANO. Každoročně jich jen v Čechách vyprodukujeme 240 tisíc tun, a přispíváme tak k dalšímu ničení životního prostředí. Nová kampaň Ministerstva životního prostředí #dostbyloplastu to má pomoci změnit.

Související…

Opravdu potřebujeme 500 miliard igelitek ročně?
Hana Slívová

A vypadá to, že se zatím daří. Ono je totiž marketingově těžké se k podobné akci nepřihlásit. V červnu 2018 se tak ke kampani přidalo hned několik firem, které se zavázaly, že používání jednorázových plastů omezí, a místo nich nabídnou zákazníkům jiné, ekologičtější alternativy. Patří mezi ně CrossCafe, Bageterie Boulevard, Ugo, Benzina, České dráhy, Leo Express a Dudes and Barbies. Rozjednána je však spolupráce s dalšími desítkami společností, které budou místo plastových kelímků více užívat porcelán, plastové příbory nahradí nerezovými, případně omezí i separátní balení přísad.

Každý den se na Zemi použije asi 500 milionů plastových brček, přitom se jedná o věc víceméně zbytečnou.

Podle Brabce je však důležité i chování nás, spotřebitelů: „Lidé by neměli považovat za normální, když dostanou kávu do plastových kelímků, plastová brčka či míchátka,“ řekl. Ke kampani se tedy může připojit i každý z nás. Níže uvádíme 7 tipů, jak objem plastů snížit.

bambus brcko

Bambusové brčko? Dá se použít víckrát. Po vyhození se rozloží za půl roku


Srkejte udržitelně

Každý den se na Zemi použije asi 500 milionů plastových brček, přitom se jedná o věc víceméně zbytečnou. Když si v cukrárně objednáte kávu, pijete ji brčkem?

Člověk, který přestane používat jednorázové plastové lahve, ušetří v průměru produkci asi 170 plastových lahví za rok

V některých restauracích a barech mají tendenci brčka přidávat k nápojům automaticky, ještě než stihnete cokoli namítnout. Proto je nejlepší se zaměstnancům zmínit hned, když si budete objednávat. A pokud to podle vás bez brčka není ono, vyzkoušejte raději alternativy z bambusu, nebo skla, které můžete používat opakovaně.

Taška na celý život

Každý rok se vyprodukuje asi 500 miliard plastových tašek. O tom, že jsou ekologičtější než ty papírové, už jsme nedávno psali. I proto je nejlepší zvolit takzvanou „celoživotní“ variantu, tedy textilní tašku, kterou si s sebou budete brát na každý nákup. I sáčky můžete nahradit látkovými variantami nebo ty mikrotenové alespoň opakovaně používat.

Nepijte z plastů

Nekupujte pomalu obden novou plastovou lahev s pitím, raději si pořiďte na sport či cestování jednu, která vydrží. Už doma si ji můžete naplnit vodou z kohoutku nebo minerálkou, kterou koupíte ve skleněných recyklovatelných lahvích. Jeden člověk, který přestane používat jednorázové plastové lahve, ušetří v průměru produkci asi 170 plastových lahví za rok, u pětičlenné rodiny je to už 850 kusů.

Bezobalové potraviny

Asi to taky budete znát: „Bio“ avokáda zabalená do plastových misek a jednoho extra plastového sáčku, každá paprika nebo okurka se zvláštním igelitem... Pokud je to jen trochu možné, na zeleninu i ovoce si noste vlastní nádoby nebo sáčky a produktům obaleným do nesmyslného množství plastů se vyhýbejte. A pokud to máte blízko do Prahy, určitě zavítejte do obchodu Bez obalu, kde zero waste berou opravdu vážně. Takové obchody samozřejmě neexistují jen v Praze. Nedávno jsme psali o jednom v Litoměřicích.

Vlastní nádobí

Pokud si často na ulici dáváte take-away, tak tohle je pro vás. Při takovýchto nákupech automaticky ve většině podniků dostanete plastové misky a příbory. Jestliže si tedy jídlo kupujete například s sebou do práce, mějte v kanceláři připravenou vlastní nádobu, kterou si do restaurace budete nosit. Lze si na to zvyknout a ušetříte neuvěřitelné množství odpadu.

Kartáčky a žiletky

Ať už tomu věříte nebo ne, i kartáčky na zuby mají na životní prostředí velký dopad. Každý rok se jich jen v USA vyhodí necelá miliarda, což je přibližně 23 000 tun odpadu. Na přírodní varianty si budete možná muset chvíli zvykat a stejně jako ty plastové je měnit jednou za tři měsíce, některé i častěji. Ale například takový bambus se rozkládá jen 6 měsíců. Zato plast v půdě zůstává navždy.

Každoročně jsou do oceánu spláchnuty miliony plastových mikročástic. Ty ohrožují mořské živočichy, kteří si je pletou s potravou.

Podobné je to s žiletkami. Těch plastových se ročně vyhodí asi 2 miliardy. Proto raději investujte do kovových, které jsou sice dražší, ale mají vyměnitelné břity.

Eko koupelna

Každoročně jsou do oceánu spláchnuty miliony plastových mikročástic. Ty ohrožují mořské živočichy, kteří si je pletou s potravou. Proto si vybírejte takové kosmetické a sprchové přípravky, jež chemické mikročástice neobsahují. A pokud chcete ekologičnost své koupelny posunout na ještě vyšší úroveň, jsou vám k dispozici obchody Nebaleno nebo Lush, kde najdete zero waste produkty.

Samozřejmě existuje mnohem víc způsobů, jak používání plastů omezit, a většinou je to jednoduché. Stačí přestat „blbnout na kvadrát“ a před každým nákupem se trochu zamyslet.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...