fbpx

Lucie Osmanská píše o nástrahách pro turisty, které je čekají v Maroku

Zveřejněno: 4. 6. 2018

V marockém Tangeru se můžete cítit jako slavná celebrita, neboť budete stále středem pozornosti. A pokud jste navíc žena, tak si vás každý muž nejprve pečlivě prohlédne a stokrát vám bude opakovat, jak jste „krásná, nádherná, okouzlující“... Tato slova vám řeknou v tolika jazycích, že zapomenete na to, kde vlastně jste. Někteří se dokonce osmělí, aby se vám ještě více přiblížili, budou se s vámi chtít seznámit, žadonit o telefonní číslo a někteří vám i nabídnou sňatek. Tady se zkrátka nějaká kampaň #Metoo neřeší.

Související…

Palma de Mallorca jako první španělské město zakázala Airbnb
Lucie Osmanská

Tanger rozhodně není typické turistické město, kam byste se s rodinou vydali na dovolenou. Děti žebrající na ulici a neoficiální „průvodci” na každém rohu vás nenechají v klidu. Zpočátku se to může zdát nepříjemné a někdy i otravné, ale nebývá to nebezpečné. I když jsou místní někdy hodně dotěrní, přes jejich neustálé pohledy se jako žena budete cítit více chráněná. Jestliže lidé uvidí, že vás někdo obtěžuje, nebudou ztrácet ani minutu, aby se k vám přiblížili a ujistili se, že je všechno v pořádku.

Pozor byste si měli dát především na to, když se vám místní budou snažit vnutit něco zadarmo.

 Tenhle přístup je tu ovšem patrný až v poslední době. Při mé první návštěvě v roce 2011 jsem byla ráda, že jsem do Maroka nevyrazila sama. Situace v tomto městě byla už natolik neúnosná, že musely zasáhnout místní úřady. A podle mé poslední zkušenosti se jim to daří. V roce 2017 byly procházky po městě daleko klidnější, i když je zde stále dobré vědět, jak umět „odehnat“ neúnavné průvodce.

Na straně turistů

Marocké úřady se dnes snaží proti neoficiálním „průvodcům“ zakročovat. Pokud jste byli v Maroku už někdy v minulosti, tak v současné době zaznamenáte daleko uvolněnější atmosféru než před pár lety (zvláště pokud jste žena). Stále byste si však měli dávat pozor na několik triků, které na vás místní nejspíš budou zkoušet.

maroko 2

Schodiště na tržnici Moktar Ahardan ve čtvrti Medina, což je turistické staré centrum Tangeru

Zatímco v Tangeru narazíte na řadu pohostinných a přátelských lidí, pozor byste si měli dávat v turistické oblasti Medina a především na to, když se vám místní budou snažit vnutit něco „zadarmo“. Zdarma tu opravdu nic nedostanete. Řada místních vám ochotně dá pár tipů, kde si zakoupit jízdenku na vlak či trajekt, mějte však na vědomí, že pracují za provizi. Lístek si můžete snadno koupit bez cizí pomoci. Pokud nevíte, kam jít, buďte připraveni na to, že nakonec zaplatíte za každý tip a radu.

Pokud zavítáte do Tangeru a budete se chtít vyhnout nechtěné pozornosti, najměte si oficiálního průvodce. V obchodech, o jejichž zboží nemáte zájem, skončíte nejspíš i tak. Váš pobyt v Tangeru však bude o moc příjemnější.

I „bezplatné“ prohlídky s průvodcem kolem Mediny s největší pravděpodobností povedou do obchodu jeho rodinného příslušníka, kde vás budou nutit, abyste si něco koupili. Pozvání na šálek čaje nejspíš bude zahrnovat přehlídku koberců či jiných výrobků. Takže pokud uslyšíte slovo „zdarma“, mějte se na pozoru, ale zkuste to brát zároveň s nadhledem. Tito průvodci jsou jen prostí lidé, kteří se snaží vydělávat na živobytí svých rodin. To je jejich hlavní cíl, takže si jejich chování není třeba brát nijak osobně.

Hotel raději předem

Když dorazíte do Tangeru na nádraží, bude tam na vás čekat spousta lidí, kteří vás budou s úsměvem zdravit a ptát se, kam míříte. Budou vám nabízet ubytování a následný odvoz do hotelu. I tihle lidé samozřejmě pracují za provizi, takže cena za pokoj bude daleko vyšší, než kdybyste si jej našli sami. A zřejmě také bude v části města, která se vám nemusí líbit.

maroko medina

Také v Marakéši slouží drožkáři zároveň jako průvodci

Tito „milí průvodci“ používají také jednoduché, ale osvědčené triky. Budou se vám třeba snažit namluvit, že váš hotel je už zcela obsazen a raději byste měli jít s nimi. Když jim neuvěříte, tak budou předstírat, že volají do vašeho hotelu a osoba na druhém konci vám ochotně potvrdí, že v hotelu opravdu už nemají volné místo. Ve skutečnosti s vámi mluví jejich kamarád z nádraží. Když si hotel zamluvíte předem, můžete tuhle příhodu vynechat.

Pokud zavítáte do Tangeru a budete se chtít vyhnout nechtěné pozornosti, najměte si oficiálního průvodce. V obchodech, o jejichž zboží nemáte zájem, skončíte nejspíš i tak. Váš pobyt v Tangeru však bude o moc příjemnější, především pokud se bude jednat o vaši první návštěvu.

foto: Profimedia, zdroj: Marokko info

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...