fbpx

Pod Králickým Sněžníkem najdete interaktivní prolézačky, přírodní krásy i křišťálově čisté prameny

Zveřejněno: 23. 5. 2017

Není to tak dávno, kdy se v náplavech Tiché Orlice, která pramení několik kilometrů jižně od Dolní Moravy, našly mamutí stoličky a kly. I z dalších kosterních pozůstatků je zřejmé, že jeskynní systém pod Králickým Sněžníkem nedaleko česko-polských hranic byl již v období konce čtvrtohor dotvořen a nese stopu doby, kdy na zdejším území žili mamuti. Nyní se sem obří mamut vrátil. A k vidění je tu mnoho dalších zajímavostí.

Projděte si fotogalerii.

Zdejší jeskynní systém byl vytvořen před více než jedním milionem let. Právě v tomto období tvořil jednu z nejcharakterističtějších složek savčí sauny řád slonů. Ti byli v Evropě zastoupeni čtyřmi druhy mamutů, například mamutem srstnatým, jehož repliku v "životní velikosti" najdeme nově na Dolní Moravě.

Související…

Houbaříte? Na Broumovsku najdete tajemné skalní hřiby
Agentura pro rozvoj broumovska

Spojení mamutů a regionu pod Králickým Sněžníkem tedy není náhodné. „Tito majestátní tvorové s výškou okolo 4 metrů se v pravěku pohybovali po zdejších lesích. Jejich další kosterní pozůstatky objevili archeologové v místních jeskyních i řekách,“ říká obchodní ředitel horského resortu Dolní Morava Martin Palán. „Tento dávný strážce hor se tak alespoň symbolicky vrací do svého domova. Díky své formě bude nyní informovat děti o svém životě a přidá ještě spoustu mamutích zážitků navíc.“

Dětská lákadla

Právě "model" mamuta je největším lákadlem pro děti, stejně jako i další důmyslné interaktivní parky, mezi nimiž prehistorický kolos vyrostl. Mamutíkův vodní park představuje vodní díla, která mohou návštěvníci sami regulovat a vyzkoušet si jejich fungování. Lesní zážitkový park provede děti několika pohádkovými domečky na stromech a malým průzkumníkům otevírá dveře do speciální chýše, kde si vyzkouší stůl s nářadím i kuchyňku.

Součástí parku je samozřejmě originální hřiště, závěsné chodníky, pařezové cesty nebo systém létajících lián. V Pískovém světě se zase vyřádí malí archeologové. Pro menší děti je zde Dětský park Amálka s trampolínou, kolotočem nebo prolézačkami, jehož součástí jsou od loňska také 3 tubingové dráhy dlouhé až 40 metrů.

Vyžití pro dospělé

Řada zajímavostí láká do okolí i dospělé. A některé z nich jsou opět spojené s mamuty.  Pod hotelem Vista vznikl vrt Velký mamutí pramen a Malý mamutí pramen. Jeho hloubka kolem 70 metrů zároveň odhaluje nejnižší patro jeskynního systému v oblasti Králického Sněžníku.

Mamut je z našeho pohledu ochránce, mamut je síla, mamut je odkaz a pojítko minulosti s budoucností v propojení člověka s přírodou.

„Výskyt křišťálově čisté podzemní vody, proudící podzemní řekou dávným jeskynním systémem, je společně s nálezy mamutích pozůstatků důvodem, proč se v horském resortu odkazujeme na symboly, jako je mamut, maskot Mamutík, mamutí pramen, lektvar Mamutí moc a podobně. Mamut je z našeho pohledu ochránce, mamut je síla, mamut je odkaz a pojítko minulosti s budoucností v propojení člověka s přírodou,“ dodává Martin Palán.

Kromě všech mamutích atrakcí mohou návštěvníci Dolní Moravy vyrazit přímo na Králický Sněžník, který se tyčí do výšky 1424 metrů. Vyjet se na něj dá i lanovkou. Výlet je možné spojit s návštěvou pramenů řeky Moravy. Oblíbeným stanovištěm turistů je také rozhledna Klepý. Tisíce lidí ročně navštíví též Králickou pevnostní oblast. Ta byla jednou z nejsilněji opevněných úseků hranic Československé republiky před 2. světovou válkou. Návštěvníci zde na několika kilometrech najdou nejvíce pozůstatků československého pevnostního systému z let 1935–1938. 

foto: Dolní Morava, zdroj: Dolní Morava

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...