fbpx

Byli byste raději válečným zpravodajem, humanitárním pracovníkem nebo sběračem hub?

Zveřejněno: 11. 3. 2018

Znáte nějakou zemi nebo oblast opravdu dobře? Dělejte tam průvodce. Je to příležitostný, ale dobrý výdělek. Průvodci běží doma plat a cestovní výlohy má hrazené, platí si jen za jídlo. Spoustu partnerů v cílové destinaci již důvěrně zná a těší se na setkání s nimi. Velkou neznámou jsou klienti, ale u adventurních cestovek to bývají dobří parťáci. Nevýhoda? Snad jen noční můra, že se někomu něco stane.

Horská služba

Pokud bydlíte do pěti kilometrů od národního parku, umíte lyžovat a lézt po horách, dejte se k horské službě. Přes léto budete hlavně cvičit, ovšem v zimě budete mít napilno. 

Sběrač hub

Do Kanady a USA jezdí každé léto desítky českých sběračů hub. Náplň práce: chodit po horách s batohem a sbírat houby. Nákupčí ve městě vám za ně každý večer vyplatí až stovky dolarů. Kde jinde si lze vydělat tolik peněz chozením po lese? 

Uber taxikář

Absolutní výhodou je, že pracujete jen tehdy, když se vám chce. Nasednete do svého vozu (nesmí být starší 10 let) a zapnete aplikaci, která sama najde vhodného klienta (nejdelší doba čekání v Praze je půl hodiny).

Jako humanitární pracovník jste neustále v pohybu, vozíte do země náklaďáky plné bankovek, místní vás za to zbožňují
a z vděku nabízejí vlastní manželky. Žijete za diety, zatímco vám doma běží plat, takže máte tendenci trávit večery s podobně dobrodružnými kolegyněmi v luxusních podnicích.

Nemusíte mít drobné, protože platba probíhá stržením částky z klientovy karty. I nevýhody jsou zjevné. Vaše práce není zrovna legální. Odměna taky není zrovna vysoká – za desetihodinovou směnu dosáhnete zhruba na průměrný plat. 

Lektor

Jste-li virtuos na nějaký nástroj či umíte-li dokonale cizí jazyk, proč nedávat hodiny? Potenciálních klientů je dost a platí zlatem (anebo zlatem ne, ale třeba pětistovkou za hodinu). Navíc se živíte tím, že konverzujete s lidmi, kteří vás obdivují za vaše nadání. Hmm? 

Testovací řidič

Celkem vyhledávaný job, v celé ČR je jich k dispozici jen pár desítek. Nejčastěji ho vykonává motoristický novinář, ovšem typicky menší část pracovního dne, větší část času vůz objednává, vyzvedává, uklízí, odevzdává a nakonec si láme hlavu tím, jak vůz popsat pravdivě a zároveň tak, aby se výrobce neurazil a nevypověděl spolupráci inzertnímu oddělení. 

Tlumočník

Může to vypadat jako práce snů. Přijedete na mezinárodní festival a vyinkasujete stovky eur za to, že rozdováděnému davu přeložíte banální hlášky nejslavnějšího herce planety z jazyka, jemuž publikum beztak rozumí.

A večer tou příhodou ohromíte blondýnu v kasinu. Jenže znalci vědí, že nikdo se nezapotí tolik jako tlumočník při simultánním překladu nějaké konference (např. o nešíření jaderných zbraní), ač se nehne ze židle. Na to „vemte jed“ (což někteří tlumočníci po nezdařeném překladu dělávají). 

Válečný zpravodaj

Je to mnohem méně akční práce, než si našinec obvykle myslí. Válka je z pohledu reportéra hlavně nekonečné čekání na nějakém kontrolním stanovišti, z něhož nakonec popojede k jiné frontě u jiného stanoviště, a to všechno proto, že se někde po třech dnech nečinnosti pohnul tank a potřebuje ujet 19 metrů, aby se mohl zase tři dny nehýbat.

Čtěte také:

Kdo jsou digitální nomádi? Hledači pravé "open-space" kanceláře
Stáňa Mrázková: Hodila starosti za hlavu a začala podnikat z pláže

Probuďte se – vojáci po sobě opravdu nonstop nestřílejí – válečné konflikty často trvají léta a všichni by byli hned mrtví. Válečný zpravodaj může mít naproti tomu pocit z dobře vykonané práce jen tehdy, když zaznamená krev, což z celé věci dělá, nezlobte se, trochu nespolečenskou událost. 

Humanitární pracovník

Pravý opak válečného zpravodajství. Jste neustále v pohybu, vozíte do země náklaďáky plné bankovek, místní vás za to zbožňují a z vděku nabízejí vlastní manželky. Žijete za diety, zatímco vám doma běží plat, takže máte tendenci trávit večery s podobně dobrodružnými kolegyněmi v luxusních podnicích. Hlavní nevýhoda je tudíž zřejmá – delší humanitární misi nepřežije skoro žádné manželství. 

Instruktor divingu

A taky kitesurfingu nebo něčeho dalšího, čemu se dnes turisté u moře masově oddávají. V Karibiku, v Thajsku ale třeba i ve Vietnamu jsou tisíce kanceláří, které ochotně nabírají mladé blonďáky ze severu, ochotné svému umění vyučovat znuděné turistky ve středním věku. Lze provozovat třeba jen v zimě a zbytek roku se flákat v Česku. Outdoor, jak má být. 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...