fbpx

Mladí se bojí, že budou bez důchodů, zajímají se proto o investice, jako jsou kryptoměny či P2P projekty

Zveřejněno: 21. 5. 2018

Rádi si dopřávají, potrpí si na seberealizaci, kvalitní osobní život. Zároveň se stále více zajímají o to, co je čeká v budoucnosti. Nevěří, že se o ně stát postará, a tak hledají řešení, jak se zabezpečit. Řeč je o mileniálech, tedy lidech ve věku mezi 18 až 34 lety.

Do roku 2020 budou mileniálové tvořit největší část produktivní populace. Jak se dívají na investice, úvěry a bankovnictví? V únoru zveřejnil server Visual Capitalist výsledky průzkumu, kde mladí odpovídají na téma financí.

Související…

Finanční gramotnost Čechů je stále žalostná
Lucie Telievová, Zonky.cz

Dvě třetiny amerických mileniálů podle něj o své příznivé finanční budoucnosti nepochybují. Skoro 90 % si věří i ohledně investic, přitom ale bezmála tři čtvrtiny z nich drží své úspory v hotovosti nebo na bankovním účtu. Víc než polovina navíc nevěří bankovním trhům a skoro polovina je přesvědčená o tom, že investování je příliš riskantní.

Březnový průzkum společnosti STEM/MARK ukázal, že o investici do měn, jako jsou bitcoin, litecoin, ethereum a další, přemýšlí až 10 procent Čechů.

Zajímavý průzkum na téma financí probíhal i v Česku, kde podle výsledků Broker Consulting očekává zlepšení své finanční situace přes 60 % lidí ve věku 18 až 26 let. Pomoci si chtějí spořením nebo investováním. Doba, kdy ekonomika roste, nezaměstnanost je nízká a kupní síla obyvatel vysoká, je ideální pro spoření. Dalším krokem jsou právě investice, které úspory ještě rozmnoží.

Příležitosti 21. století

Investičních možností se nabízí hned několik. V poslední době se nejvíce mluvilo o kryptoměnách, o které projevili zájem právě mladí Češi do 29 let. Březnový průzkum společnosti STEM/MARK ukázal, že o investici do měn, jako jsou bitcoin, litecoin, ethereum a další, přemýšlí až 10 procent Čechů. Zhruba 13 procent dotázaných si ji ale rozmyslelo, především kvůli rizikovosti.

„Lidé, kteří neradi riskují a chtějí si investováním zajistit spíše stálý výnos, by se rozhodně neměli pouštět do experimentování s investičními nástroji, které z dlouhodobého hlediska ukazují nestabilitu,“ varuje před zmiňovanými kryptoměnami finanční ředitel Zonky Jiří Humhal.

Člověk v důchodu také může dál pracovat, pokud má sílu a baví ho to. Třeba jen tři dny v týdnu. Na zbytek má našetřeno.

Na oblibě v posledních letech velmi získává takzvaný peer-to-peer lending (P2P). Tedy půjčování peněz od lidí lidem. Vzhledem k tomu, že lidé mohou začít investovat už od pár stovek, odpadá nutnost velkého počátečního kapitálu, který je třeba u většiny jiných investic.

Obavy z důchodu

Důchodová reforma je stále v nedohlednu. A tak mileniálové – a nejen ti čeští – silně vnímají zodpovědnost za svou finanční budoucnost. Chtějí ji brát do vlastních rukou, aby v důchodu měli z čeho žít. V tom, že by dostávali slušnou pravidelnou penzi, prostě státu příliš nevěří. 

Potom bude lepší vnímat odchod do důchodu spíše jako jistou formu finanční nezávislosti. Vaše výdaje vám totiž pokryjí výnosy z investic, na kterých jste začali pracovat už v mládí. Člověk v důchodu také může dál pracovat, pokud má sílu a baví ho to. Třeba jen tři dny v týdnu. Na zbytek má našetřeno.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...