fbpx

Zveřejněno: 7. 12. 2017

I naprosto obyčejná vůně dokáže s lidskými smysly udělat neuvěřitelné věci. Správně zvolené aroma pozitivně působí na naše vnitřní já, které se ne vždy cítí dobře. Právě z tohoto důvodu se již po dlouhá staletí využívá aromaterapie. Kantu jsou české čistě přírodní produkty, které v souladu s rytmy našeho těla blahodárně podporují růst vědomí.

Jano, vy jste založila naprosto úžasnou značku Kantu. K té se dostaneme později, ale já vím, že za značkou stojí váš hezký životní příběh. Prozradíte ho i našim čtenářům?

V Kanadě jsem vystudovala ekonomický obor na univerzitě. Velkou část svého profesního života jsem trávila v marketingu a reklamě v nadnárodních společnostech. Z rozjetého vlaku marketingové ředitelky pro mobilního operátora jsem vyskočila s narozením mých tří synů. Na mateřské dovolené jsem objevila a vystudovala novou vášeň, které jsem propadla – homeopatii. Té se věnuji paralelně s Kantu doteď. Právě ta mě naučila ocenit plně dary přírody a spolu s jógou hledat další dimenze života. Jóga se pak stala inspirací pro vznik mé první řady produktů Kantu Yoga Mist – jógového parfému pro jógovou podložku, který ji zároveň dezinfikuje. První prototyp vznikl jako dárek pro mou kamarádku a mou jóga guru. Byla to právě ona, která mě na myšlenku začít Kantu vyrábět a nabízet více lidem přivedla.

zavesny difuzer

Závěsné dekorativní difuzéry provoní váš domov.

Proč jste se rozhodla právě pro výrobky, které symbolizují životní energii, odpuštění, harmonii, vzájemné spojitosti a lásky na zemi?

Pro mě produkty představují hodnoty jógy, jsou projevem úcty k přírodě, která nám dává tolik nádherných darů, a myslím, že nastal čas si jich opět začít vážit. Proto jedna z mých zásad je používat čistě přírodní materiály. Věřím, že přírodní esence mají schopnost nás napojit na vlastní intuici, kterou často v rušných životech trochu ztrácíme.

Kde se vzal název Kantu? Zní totiž hodně exoticky, ač je to česká značka, je to tak?

Úplně na začátku stál příběh silné ženy a prastarých kultur, odkud taky Kantu má své jméno. Je to název posvátné květiny, která je právě symbolem odpuštění. Podle staré andské legendy květina vyrostla v místě, kde se dotkla kapka krve z odplatných bojů královských rodů jako symbol usmíření.

Kantu je ryze česká, všechny produkty jsou vyráběny v České republice. Dovážím jen „suroviny a díly“, např. kousky starých japonských kimon z Japonska, ze kterých šijeme taštičky Kinchaku právě v japonském stylu, nebo ručně vyřezávané dřevo z Rádžasthánu v Indii. Baví mě vybírat si to nejkvalitnější z té dané země nebo kultury a používat je v moderním kontextu a inovativním způsobem.

zavesny difuzer 1

Tento difuzér je inspirovaný indickým bohem Ganeshou, který je patronem umění, zajišťuje šťastné začátky a odstraňuje překážky.

Nebála jste se, že by lidé na tyto výrobky koukali s jistým opovržením? Že by se značce nedařilo? Přece jen, stále je spousta těch, kteří podobným věcem zcela nevěří…

Vkládám do značky a výrobků dobrý úmysl. Moje dvě kritéria, která každý nový produkt musí splňovat, jsou, že musí lidem dělat radost a musí mít praktické využití. Věřím, že lidé to pak ze značky cítí. Jsem optimista a doufám, že lidé se probudí a uvědomí si, že přírodě můžeme důvěřovat mnohem víc než chemickým náhražkám. Ale samozřejmě na začátku jsem měla v hlavě spoustu otazníků nad tím, jak lidé značku přijmou, jestli se bude líbit, zdali vůbec splní mé požadavky a bude všem přinášet radost. Tím, že do každé vůně, kterou vytvořím, vkládám kus sebe, tak při prvním představení jsem měla trochu pocit, jako kdybych si měla jít stoupnout nahá na náměstí.

Některé vůně i sama mícháte...

Míchám všechny své vůně. Aromaterapií se zabývám už delší dobu, ale u nových věcí se nechávám hodně vést intuicí. Bez odvahy by asi člověk nemohl začít nic nového.

Hodně jste cestovala a právě v různých zemích jste se inspirovala. Povězte, jaká země vás nejvíce nadchla a kde byste naopak nechtěla žít?

Ano, cestování miluji, je to mou životní nutností. Mezi země, které ve mně zanechaly nejhlubší dojem, patří Japonsko, Indie, země Jižní Ameriky a také Kanada, kde jsem žila. Všude tam jsem se cítila nesmírně dobře. Nechtěla bych žít v nesvobodné zemi, ale věřím, že dobří lidé se najdou i tam.

kinchaku 6xmale

Taštičky Kinchaku jsou ušité ze starých japonských kimon.

Už jste zmínila, že se ráda věnujete aromaterapii, co byste doporučila nám, co nemáme rádi zimu a upadáme do melancholie?

Z éterických olejů přesně na rozehnání chmur mám namíchaných několik produktů. Pokud se ale pohupujete na vlně depresí, určitě vám pomůže bergamot, pomeranč a další citrusy v kombinaci s ylang ylang. Přesně to obsahuje produkt Kantu – Yoga Mist. Velmi příjemná je i interiérová vůně citrónové trávy v kombinaci s litseou a citrusy. Krásně zahřeje a pohladí na duši čokoládová koupelová sůl.

Já osobně mám nejraději náramky, které člověka chrání a přitom jsou plné pozitivní energie. Zanedlouho budu nabízet i ty. Jsou z krásných přírodních kamenů a poskytují aromaterapii za pochodu. Vznikly ve spolupráci se značkou Sitara. K náramku jsem už namíchala speciální vůni s názvem Euforie. Ta kombinuje královskou Neroli a hořký pomeranč s ylang ylangem. Dobrou náladu tak můžete mít stále při sobě a jediným přivoněním si ji navodit.

foto: archiv Jany Štumpové Konicarové

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...