fbpx

Zveřejněno: 6. 12. 2017

Nosíte šperky? Klenot je z drahého kovu, obvykle i s cenným kamenem a zlatník ho perfektně zpracoval. Uložený v trezoru představuje pouze finanční hodnotu, která může růst. Je však mrtvý. Aby žil, musí být nošen. Na šíji ženy, v jejích uších, na zápěstí či na prstu. S bižuterií to tak komplikované není, její hodnota spočívá především v oblibě, jenže ta bývá obvykle krátkodobá.

„Šperk umocňuje krásu ženy, je však jen podpůrným prvkem, sám o sobě tolik neznamená,“ říká Jitka Mlynarčík Kudláčková, jedna z našich nejvýraznějších designérek šperků. Jitka dokonce tvrdí, že jedině žena dá klenotu smysl jeho existence.

Jaký by vlastně měl být ideální šperk?

Eros může být jak v drahém šperku, tak v obyčejných korálech. Záleží na ženě, jak její duše ladí s duší „ozdoby“, jak rezonuje v harmonii s nositelkou. A oduševnělý šperk vůbec nemusí být drahý, je to o zmíněné symbióze a odvaze ženy. Vždy záleží, jak je využit. Nápaditý může být oblázek, zábavný je třeba náhrdelník z pastelek, záleží na konkrétní náladě a oblečení, jak žena dokáže všechno zkombinovat. Proto obvykle šperků nemá žádná žena nikdy dost. Výsledkem by mělo být, že je na ženu příjemné se dívat a najít zajímavé detaily v ladícím kontextu.

jitka1

Hanka Kynychová a Gabriela Lašková pózují se šperky Jitky Kudláčkové pro charitativní kalendář Česká krása 2018

Co o nás klenot či bižuterie prozradí?

Špeky, ať jde o klenoty či druh bižuterie, ukazují naši otevřenost světu. Ženy extrovertní nosí zajímavé, nápadné, hodně viditelné, spíše větší. Introvertní dávají přednost drobnějším, něžnějším. Bohužel je však mnoho těch, které na sobě vidí spíše nedostatky, přehlížejí své přednosti a vysvětlují to svojí skromností. Skromnost tohoto typu je nejen falešná, ale hlavně nevhodná. Ženy často mluví o tom, že šperk je pro ně zbytečný, že ho nejsou hodny, že je příliš drahý. Konfrontují se samy se sebou a to je velká škoda.

Znám ženu, která o sobě tvrdí, že je sama šperkem, takže žádný nepotřebuje...

Až šperk dostane, změní názor. Měla by si vzít příklad z mužů.

Muži na sobě nešetří?

Vezměme si příklad: hodinky. Muž do nich bez problémů investuje desetitisíce či statisíce. Fakt ale je, že kromě hodinek muži na sobě nemají moc co nosit. Drahé hodinky si bez problémů a výčitek koupí, splňují jejich touhu a zviditelnění hodnotu, kterou sami sobě dali. Při koupi myslí jen sami na sebe a na své potěšení. Kolik by za to bylo velkých nákupů, je nenapadne. Odhlídněme od toho, že hodinky mají kolečka, dají se všelijak štelovat a na ciferníku sledovat spoustu údajů, které pánové považují za podstatné. Pokud má žena na sobě zajímavý šperk, tak i muži rádi zkoumají detail, obdivují ho a s jistotou rozeznají krásu, a to i ti, kteří se o oblečení žen prakticky nezajímají. Muži mají často překvapivě dobré znalosti o drahých kamenech. Vynikajícími pozorovateli jsou už i malí chlapci. Učitelka páťáků mi řekla, že si kluci všimli, že má nové náušnice.

jitka2

Gabriela laškuje se šperky od Jitky Kudláčkové.

Jak je to ale u mužů s „obdarováváním“?

Mužům dělá velké potěšení dělat radosti nejen sobě, ale i ženám. Nemusí je to napadnout samotné, ale po náznaku do klenotnictví zamíří velmi rádi. Princové jakéhokoliv věku jsou rádi přítomni výběru dárku, ať jde o náušnice, náhrdelník, prsten či náramek. Výběr šperku je událostí nejen pro obdarovanou princeznu, ale i pro dárce. Muž si totiž připadá náramně a žena v něm vidí hrdinu. Nejde jenom o výběr vhodného šperku, ale péči spojenou s celým výběrem. Žena si prožije velkorysost muže a muž za to pak dlouhodobě sklízí obdiv ženy. Muži dnes nemají možnost bojovat s draky ani vítězit v rytířském klání, avšak obdiv ženy získávají stále, nyní za své kvality, mezi něž patří velkorysost.

Muž vlastně obdarovává dvakrát, ženu i sebe...

Velkorysý muž je nadšen, když je ve společnosti obdivována jeho žena se šperkem, který jí daroval. A ona s úsměvem řekne, ten je opravdu krásný, že? Ten mám od manžela... V tu chvíli hned tajně letí koupit další. Bez lásky i bez šperků se dá žít, ale lepší je to s nimi.

foto: Facebook a archiv Jitky Kudláčkové

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...