fbpx

Zveřejněno: 4. 10. 2017

Rychlý a mělký dech, zarudnutá tvář a neutuchající třes… To je jen malý výčet nepříjemných projevů stresu. Během nich vylučuje organismus člověka hormon zvaný kortizol a to neprospívá ani našemu tělu, ani naší hlavě. Můžeme vůbec dětem v takových situacích pomoci? I tím se zabýval globální stratég a kouč Jan Mühlfeit spolu s lektorkou Kateřinou Novotnou v novém díle pořadu Odemkněte potenciál svých dětí. 

„To, co se děje v hlavě během stresu, je záležitost stará skoro sto tisíc let. Emoční část mozku nás tehdy musela bránit před každodenním nebezpečím a vysílala jasný signál: Bojuj, nebo uteč! Reakce, které můžeme na našem těle pozorovat, jsou v podstatě jen odezvou na tento pokyn,“ vysvětluje Jan Mühlfeit. Dlouhodobé vystavení psychické zátěži je však pro zdraví člověka velice rizikové. Při výchově dětí je zapotřebí brát na tento fakt zřetel.

muhlfeit

„Snažte se dětem nevnášet do hlavy, že by se mohlo něco ošklivého stát,“ radí lektorka Kateřina Novotná.

„Rodiče, často i nevědomky, vnesou do hlavičky svých potomků určitou pochybnost. Pozor, ať neupadneš! Hlavně ať se ti nic nestane! Ať se nezraníš… slýchají ratolesti od maminek a tatínků. V dětském podvědomí je pak zakořeněné, že by se mohlo něco stát, a to jejich stresu či strachu rozhodně nepřispívá,“ říká Kateřina Novotná. A jak si se stresem tedy poradit? „Nejdůležitější je dostat se do přítomného okamžiku a s tím vám pomůže vlastní dech,“ dodává Jan Mühlfeit, který vám ve videu předvede jednoduché dechové cvičení, jež vyvinula americká námořní pěchota. 

Zajímá vás, jak děti ovlivňují jejich kamarádi? Nevíte, zdali máte do přátelství zasahovat? Přemýšlíte, jestli přihlásit své potomky do více kroužků, nebo chcete vybrat pouze jeden? V našem videu se dozvíte odpovědi i na tyto otázky, a pokud máte jiný dotaz, neváhejte jej zaslat na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., třeba se příště budeme věnovat právě tomu vašemu.

foto: Alex Tran

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...