fbpx

Zveřejněno: 29. 8. 2017

Podle Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. se na nás řítí tsunami civilizačních chorob. Žijeme v době jedové a měli bychom se bránit. Nejde ovšem o jedy jako z románu Agathy Christie, po kterých by se člověk ráno neprobudil. Ty, které nás obklopují, působí nepozorovaně a dlouhodobě. Na jaké škodliviny profesorka Strunecká nejvíce upozorňuje? Jak se jim vyhnout? To a mnohem více se dozvíte v našem videu. 

Vše se neustále mění, žijeme v době objevů a je třeba se na to adaptovat. Paní profesorka Strunecká má široký záběr a jako vědkyně je zvyklá se přizpůsobovat novinkám. Zakrnět na místě je totiž vždy chybou. „Vyvíjí se nejen poznání vědecké, ale hlavně se mění prostředí a způsob našeho života,“ tvrdí. „Když jsem v sedmdesátých letech přednášela na univerzitě o škodlivinách, tak jich bylo pár. Dnes už je jich tolik! Chemici to umí spočítat a mají seznam 128 miliónů chemických látek, zatímco v roce 1960 jich byl jen milion.“

Lidské tělo toho hodně vydrží. Evoluce nás vyzbrojila mnohými obrannými mechanismy. Ovšem jen my rozhodujeme, zda vše chceme nechat jen na našem organismu, nebo zda mu pomůžeme a vyhneme se látkám, které nám rozhodně neprospívají, ba naopak. 

anna strunecka

Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

foto: archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...