fbpx

Zveřejněno: 4. 8. 2017

Ačkoliv se Léčivé divadlo Gabriely Filippi oddává letním divadelním prázdninám, i tak nezahálí. Připravuje nové webové stránky, proaktivnější komunikaci na sociálních sítích a jiné novinky, včetně termínů budoucích představení. Protože velmi častou otázkou diváků i médií stále je, jak vlastně vznikl nápad pustit se do projektu divadla tohoto typu, nabízíme vám malou vzpomínku Gabriely na první nádechy.

Můžete to brát i jako připomínku jedné z rovin, která se ve vibracích divadla, jeho hostů a diváků znovu a znovu zjevuje. Je to uvědomění si, kdo jsem, co je pro mne tou vnitřní hlavní strunou, s čím rezonuje, abych se cítil jako šťastná bytost. Nechte se i vy inspirovat letními dny, otevřete svou mysl a zkuste si vzpomenout na svá možná již dávno zapomenutá přání. Pamatujte, není důležité dělat věci správně, ale dělat ty správné věci.

Gabriela Filippi vzpomíná

S Léčivým divadlem nabrala má cesta k sobě sama přímý směr. Jednoduše řečeno  "jsem se našla".  V čase, kdy se děti začaly dovolávat větší samostatnosti, s klidným pocitem naplněného mateřství, jsem se začala věnovat svým touhám. Věděla jsem, že si přeji hrát v divadelních hrách, které budou diváka harmonizovat, inspirovat a nepřímo mu pomáhat i v řešení osudových úkolů. Díky moudrosti a hloubce mystických a přitom tak lidských příběhů nabídnout divákovi regeneraci jeho pravého člověčenství.

lecive divadlo andele v mem srdci

Foto ze hry Andělé v mém srdci

MUDr. Vladimír Vogeltanz, významný etikoterapeut, mně při jedné schůzce řekl: „Gabrielo, nepřemýšlejte jak, nespekulujte, nechte se vést svou intuicí. Váš úkol je stát na jevišti, hovořit k lidem, pomáhat jim nalézt cestu. A pokud k tomu potřebujete divadelní představení, tak si ho vytvořte.“ V té době jsem načítala pro slepeckou knihovnu knihu irské mystičky Lorny Byrneové "Andělé v mých vlasech", která hluboce rezonovala i s mým vnímáním světa.

A od chvíle, kdy jsem se rozhodla, (jedná se o zvláštní kombinaci rozhodnutí se a zároveň jemnému naslouchání, co se má dít) jsem se automaticky probouzela ve tři hodiny ráno a psala svůj první scénář inspirovaný Lornou. Záhy jsem sama začala divadelní hru zkoušet. Zda opravdu sama je otázkou... Když tvoříte divadelní hru o provázení lidských životů andělskými bytostmi, tak vás zkouší víc než dost :-)) Dne 21. 10. 2012 jsem poprvé odehrála monodrama Andělé v mém srdci s hudebním doprovodem Jaroslava Krčka v Sedmihorkách. Ve chvíli, kdy představení skončilo, začaly na kostelní věži znít zvony a lidé ve stoje tleskali. Bylo to krásné, hluboké a já jsem na vlastní kůži pochopila, že zázraky se dějí. Stačí je jen vpustit do svého života. Snad se mi to spolu s mými hereckými kolegy a přáteli Léčivého divadla bude ještě dlouho dařit. Těším se na Vás i na ty Vaše zázračné doteky... Vaše Gabriela Filippi.

foto: Léčivé divadlo Gabriely Filippi, archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...