fbpx

Zveřejněno: 28. 6. 2017

Pokud se člověk učí formou, která mu není vlastní, nikdy se nedostane do flow–okamžiku, kdy se všechno kolem zastaví a čas přestane existovat. Takový stav nenavodí slabiny, nýbrž silné stránky každého jednotlivce. Pomozte je svým dětem najít a odemkněte jejich potenciál. 

Na nejčastější otázky odpovídá globální stratég a kouč Jan Mühlfeit spolu s lektorkou Kateřinou Novotnou. 

1. Často zmiňujete přístup Jana Amose Komenského „škola hrou“. Myslíte, že i v České republice existují školy založené na tomto principu?

„Nejprve si musíme říct, co touto vizí vlastně myslel. Tvrdil, že pokud dětem něco řeknete, tak to zapomenou. Když jim to ukážete, možná si to zapamatují, ale jakmile je do toho zapojíte, všechno pochopí. Jakmile děti látka zaujme a baví je, učí se mnohem rychleji. Jedním z příkladů škol, kde vyznávají tento princip, je Montessori,“ dodává Jan a navazuje Kateřina: „Teď například spolupracujeme s anglickou školkou v Brně, kde se snaží objevovat talenty už v předškolácích. Používají podobnou metodiku jako my v našich kurzech, tedy vyhledáním talentu a jeho následným rozvíjením s pomocí různých her, cvičení a hraček. 

katka amulf

„Ve flow se děti učí o 400 % rychleji než za normálního stavu,“ říká Jan Mühlfeit a doufá, že je to budoucnost všech vzdělávacích zařízení.

2. Vznikl váš projekt Odemykání dětského potenciálu na základě původního kurzu pro dospělé nebo jde o samostatný projekt?

„Některá témata jsou opřená o ten dospělácký kurz. Inspirovali jsme se Honzovými zkušenostmi ze života i knihou Pozitivní leader, ale samozřejmě jsme do projektu přidali celou řadu nových aspektů, které se týkají především školy a rozvoje dětí. Ale ano, ten prapůvodní základ vznikal na základě kurzu pro dospělé,“ vysvětluje Katka. 

3. Jak mohou fungovat kombinace různých talentů v rodině?

„Úplně stejně jako ve firmě nebo ve sportovním družstvu. Každý člověk je trošičku jiný, ale vzájemně se mohou doplňovat. Já jsem třeba člověk, který se dívá na věci strategicky a moc mě nebaví detaily. Katka je hodně přemýšlivá a detaily ji naopak baví. Jinak se ve svých talentech překrýváme, jsme například oba velmi komunikativní, ale tady jdeme synergicky dohromady. A úplně stejně funguje rodina,“ odpovídá Jan.

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět. 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...