fbpx

Zveřejněno: 31. 5. 2017

Možná se u vás potýkáte s tím samým problémem. Vaše dítě je inteligentní, nadané a má spousty vědomostí. Jenže si to nechává pro sebe. Bojí se projevit, stydí se a zvednout ve školní lavici ruku je pro něj zkrátka nemyslitelné. Globální stratég a kouč Jan Mühlfeit vám spolu s lektorkou Kateřinou Novotnou poradí, jak to vyřešit.

 Co s dítětem, které je v nějaké oblasti chytré nebo šikovné, ale ve škole se nehlásí a stydí se za to, co umí? 

„Dnes je to poprvé v dějinách lidstva, kdy si budou lidé v práci konkurovat globálně, po celém světě. Globální konektivita prostě znamená konkurenci, a tím pádem jsou na děti kladeny obrovské nároky. V jejich životech už nepůjde jen o to, mít znalosti a vědomosti, ale budou je také muset umět uplatnit, nechat o sobě vědět. Rodič může doma sehrát významnou roli koučováním. Je potřeba dětem říct, že nestačí být dobrý, ale ukázat, že jste dobrý. Ukázat jim to na příkladu jiných lidí, kteří něčeho dosáhli díky vyváženosti mezi tím, co uměli, a tím, jak byli schopní uplatnit to. Přísloví sedávej, panenko, v koutě, budeš-li hodná, najdou tě, považuji já osobně za zločin na duši českého národa a vůbec by se nemělo takto hovořit,” tvrdí Jan Mühlfeit. 

muhlfeit

„Korektivní zpětná vazba se musí vztahovat na samotnou činnost. Pokud byste dítě kritizovali za to, že je hloupé, nebo ho ujišťovali, že se stejně nic nenaučí, podobné soudy by mu mohly zničit celý život,“ říká Jan.

„S touto otázkou se setkáváme poměrně často, proto připravujeme nový kurz, který odstartuje v polovině června 2017. V dopolední části se budeme věnovat talentům, aby se děti dozvěděly něco samy o sobě a jejich silných stránkách. Odpolední program bude zaměřený na rétoriku, jak by se měly děti prezentovat, vystupovat a komunikovat. Dozvědí se tak něco o vlastních talentech i to, jak je dát najevo ostatním,“ představuje Kateřina Novotná nový projekt. 

Jakým způsobem máme dávat dětem konstruktivní a vyváženou zpětnou vazbu, ať už v oblasti kroužků, sportu, školy apod.? 

„Pakliže rodič svého potomka soustavně kritizuje například za nezdařenou písemku či prohraný zápas, dítě se tzv. zabetonuje a přestane poslouchat. Otec s matkou by se měli zaměřit spíše na samotnou činnost než na výsledek, projít s malým školákem či sportovcem dopodrobna, co se podařilo a co by šlo naopak příště udělat lépe… Pak bude dítě daleko více otevřené, i co se týče kritiky. Dalším důležitým faktorem je podávání výtek tzv. sendvičovým způsobem, tedy pochválit, sdělit korektivní zpětnou vazbu, probrat, jak se to může v budoucnu podařit, a opět pochválit. V takovém případě pak odchází člověk motivován a inspirován, nikoliv poražen, či dokonce zlomen,“ odpovídá Jan Mühlfeit. „Měli bychom děti upozornit i na to, že dělání chyb neznamená konec světa. Mohou se z nich do příště ponaučit,“ upozorňuje Kateřina. 

41

Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná natáčeli další díl pořadu Odemkněte potenciál svých dětí v úžasných prostorách restaurace Bistrot 104.

Proč se mnoho dětí v současné době bojí soutěžit nebo závodit? 

„Mnoho z nich dělá nejrůznější sportovní aktivity, ale nechtějí je dělat závodně. Bojí se, že prohrají a neodnesou si onu pověstnou zlatou medaili. Děti jsou často přemotivované ze strany rodičů nebo trenérů a do soutěže jdou automaticky s tím, že musí vyhrát. Pokud se tak nestane, berou to jako selhání,“ odpovídá Kateřina a Jan dodává: „Je špatné, pokud si rodič vezme dítě jako svou trofej, s jejíž pomocí bojuje s ostatními rodiči. Navazujeme zde na to, že je potřeba dívat se na tu činnost, ne na výsledky. Učil jsem se od jednoho z nejúspěšnějších lidí na světě – Billa Gatese, a ten mi řekl tři věci,“ vypráví Jan Mühlfeit. 

1. Každé ne je začátkem ano: Pokud rodiče podpoří své děti i tehdy, když neuspějí, zvyknout si nevzdávat se. 

2. Úspěch je špatný učitel: Z nezdařených písemek a prohraných zápasů se člověk může poučit. 

3. Když nevíš, jestli máš něco udělat, udělej to, protože vždycky můžeš prosit o odpuštění. 

„V momentě, kdy tohle dítě vidí, má otevřenou jakousi záchrannou síť a nebojí se riskovat či soutěžit. Je schopné vstřebat tu prohru,“ uzavírá Jan Mühlfeit. 

Zajímá vás něco ohledně potenciálu vašich dětí? Zasílejte své dotazy na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Ty nejlepší necháme zodpovědět. 

Sledujte i další díly pořadu: 

Odemkněte potenciál svých dětí: 5.díl 

Odemkněte potenciál svých dětí: 4. díl 

Odemkněte potenciál svých dětí: 3. díl 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...