fbpx

Zveřejněno: 10. 5. 2017

Olympijský vítěz David Svoboda je nejúspěšnějším reprezentantem České republiky v moderním pětiboji. Může se pochlubit 16 medailemi z Mistrovství Evropy, Mistrovství světa a Olympijských her. Nebýt jeho silných stránek, zřejmě by tak obdivuhodného výsledku nikdy nedosáhnul. S jakými talenty se vlastně narodil, zjišťoval Jan Mühlfeit ve svém pořadu.

Talentový test odhalil, že když David něco začne, vždycky to dotáhne až do konce. Je schopný vymyslet strategii, a to i ve stresově náročné situaci, jakou olympijský závod bezesporu je. Patří k lidem, kteří jsou jak na sebe, tak na své okolí velmi nároční. Zná dobře sám sebe i své soupeře a co řekne, to udělá. Je respektovaný svým okolím, má sebevědomí a přesně tak ho vnímají i ostatní. ,,Už od dětství jsem všechno dělal nejlépe jak to šlo. Hodně se u mě projevovala i ta sebedůvěra, ostatní silné stránky se u mě ukázaly až časem,” komentuje vyhodnocení sympatický David.

dsc 0537

,,Být nejlepší ještě nutně nemusí znamenat být dobrý, zatímco obráceně to platí vždycky," tvrdí David Svoboda.

Na vývoji Davidova osobnosti se bezpochybně podílela jeho maminka. Byla to právě ona, kdo jej naučil myslet pozitivně za každých okolností a i na těch špatných věcech hledat to dobré. Díky tomu vždy našel způsob jak neúspěch využít a posunout se dál. ,,Vždy mě varovala, ať si dávám pozor na to, po čem toužím, protože to dostanu. Přesně tak jsem to měl i ve sportu. Pokaždé jsem si dobře rozmyslel, jakou medaili chci vyhrát, na co se zaměřit a čemu věnuji energii, abych pak nelitoval, že jsem si nevybral jinak. Také mi říkala, že když se mi náhodou nesplní to, co si přeji, je to jen kvůli tomu, že se mi později podaří ještě něco daleko lepšího,” dodává olympijský vítěz. 

dsc 0553

Davidova afirmace zní: Vyhrávám, díky nejlepší strategii, odpovědné přípravě a myšlení šampiona.

Jedno anglické přísloví praví: Ne všichni, kteří snili něco dokázali, ale všichni co něco dokázali o tom snili. I u Davida hrály důležitou roli sny. ,,Pod tuto hlášku se podepisuji na 100%. Sám jsem se na to zaměřoval. Využíval jsem techniky autosugesce a přípomínal si, co je mým cílem a za čím jdu. Měl jsem na to i takové hry. Třeba, když jsem si všimnul, že mi hodinky ukazují čas 15:15, něco jsem si přál. Například, že chci být mistrem republiky. Člověka to udržuje v uvědomění toho, co chce dokázat a právě to pro mě bylo hodně zásadní.”  

David se ale kromě sportu věnuje i charitativní činnosti. Spolu s dalšími olympijskými vítězi se zapojil projektu “Sportovci hrdinům” díky kterému dostala vážně nemocná čtyřletá Boženka tolik potřebný terénní vozík. Nyní spolupracuje s nadací Konto Bariéry. 

 

Sledujte i další díly pořadu Tvůj talent je unikát: 

Tvůj talent je unikát: Jan Smigmator

Tvůj talent je unikát: Veronika Kašáková

Tvůj talent je unikát: Eva Čížkovská  

 

foto: Facebook Davida Svobody a archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...