fbpx

Zveřejněno: 14. 12. 2017

Příští neděli se tak kolem šesté hodiny konečně vydáme ze shonu do klidu. Zeptali jsme se známých tváří, jaký pro ně Vánoce skrývají spirituální rozměr a co pro ně znamenají po stránce duchovní. Nebo jde snad jen už opravdu o svátky konzumu a (někdy nepříliš dobrovolných) rodinných sešlostí?

michal viewegh foto vera keilova
Michal Viewegh, spisovatel

Odmítám brát Vánoce jenom jako svátky konzumu, takže k nim přistupuju jako k rodinným svátkům, a v tomto smyslu duchovní rozměr mají. Lidé se spolu sejdou, popovídají si, jsou na sebe hodní a to není málo. U nás v rodině máme  takových svátků víc, protože se scházíme i přes rok, a to i se sousedy. Jsme u nás Na Křemelce docela dobrá parta.

Na Sázavě jsem před několika lety zavedl novou tradici. Když vánoční přípravy byly už hodně hektické a štvalo mě vánoční uklízení a vůbec všechna ta hysterie kolem Štědrého večera, v jedenáct dopoledne jsem poslal několika sousedům a sousedkám smsku ve znění: „Koho serou Vánoce, ať přijde na panáka“.  Do půl hodiny bylo u nás na terase plno. Manželka je tenkrát nepustila dovnitř, aby byt zůstal uklizený, ale i tak to bylo fajn a tuhle tradici jsme zachovali. Už sousedům ani nemusím psát a přijdou automaticky. Jsme na terase v bundách u zapáleného krbu třeba několik hodin, popíjíme Prosecco nebo míchám Aperol spritz a podobně.

Co následuje potom? V posledních letech doma hostím rodiny obou bratrů. Mám totiž opravdu velký jídelní stůl, kam se všichni vejdeme. Míváme jak bramborový salát a tradičního smaženého kapra, tak i candáta s bramborovou kaší. A samozřejmě ctím i tradici se zdobením stromečku.

jan stastny 1 foto vera keilova
Jan Šťastný, herec

Když jsme v nákupním centru, může atmosféra Vánoc vypadat konzumně, ale jak člověk tento čas vnímá, je už na něm. Především je podle mě fajn se zastavit, dát si u stánku svařák a popovídat s lidmi, čili dovolit si ten luxus nespěchat. A to si může dopřát každý.

Jindy jsme hodně ve vleku povinností, ale v tomto zastavení si můžeme dát věci znovu dohromady a připomenout si, co je pro nás důležité. A také si můžeme uvědomit, kolik je lidí, kterým jsme letos ani nezavolali, přátelům, ale i rodinným příslušníkům. Ve Zlíně mám například svoji 72letou mámu a dostanu se za ní jen dvakrát do roka. Těm, s kterými se o Vánocích nestihnu sejít, proto alespoň zavolám.

andrea cerna foto vaclav hincik
Andrea Černá, herečka

Myslím si, že spirituální aspekt Vánoc vytlačuje laciné pozlátko, které je na nás nakládáno už od října. Duchovní aspekt tohoto času je pro mě v tom, že se navzájem potkáme.

Všechny ty dary jsou nesmysly, protože není nic víc než to, když spolu lidé jsou a chtějí být.

bary basikove
Bára Basiková, zpěvačka

Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji duchovní rozměr vánočních svátků a snažím se vnímat jejich podstatu a smysl, tj. zastavit se, přemýšlet a sejít se s přáteli.

Vánoce pro mě už dávno nejsou o dárcích, jídle, úklidu a shonu. Jsou o klidu a míru, lásce mých bližních a především o mých dětech.

petra spindlerova 1 foto vera keilova
Petra Špindlerová, herečka

Je to pro mě období zastavení, rozjímání a uvědomění. Vánoce vnímám jako dobu k zamyšlení se nad svým životem. Působí na nás svojí zvláštní magií, protože to jsou svátky plné kouzel, k nimž se vztahuje hodně pohádek, pověr i zázraků, a to je velmi půvabné.

Škoda jen, že se často mění v komerční honičku za dárky. Letos o Vánocích, vlastně už před nimi, se chystám na velké rozjímání – duchovní cestu do ášramu v jižní Indii. Jemně rozechvělá jsem z toho už teď, ale velmi se těším.

pogodova sandra foto vera keilova 1
Sandra Pogodová, herečka

Vánoce jsou pro mě spojené s Kristovou energií, kterou v sobě nosíme všichni bez výjimky. Je to ideální čas k usebrání a práci na sobě samém. Znamená to být v klidu sám se sebou a udělat si zúčtováníčko. Na to Vánoce používám především.

Mrzí mě, že lidé v tento čas řežou stromy a podobně. Nedá se to slavit nějakým jiným pěkným způsobem? Proto fandím všem, kteří mají stromek v květináči a pak ho třeba přesadí na zahradu.

pavla vitka
Pavel Vítek, zpěvák

Vánoce vnímám jako pocit spříznění a svátky lásky. Snažím se zastavit a najít si čas na svoje blízké. Navodit a šířit kolem sebe atmosféru harmonie a pohody, která nám v poslední době, myslím, schází. Rozhodně nepodléhám konzumnímu vánočnímu šílenství, které se – bohužel – tak rozšířilo.

Víc než dárky pro mě opravdu znamená být si nablízku s těmi, které mám rád. Patří k nim i moje publikum, na které se těším na svém vánočním koncertě 15. 12. v kostele sv. Anny na Pražské křižovatce. Společně se mnou je pozdraví i moji hosté a dětský sbor. Všechny srdečně zvu.

foto: Shutterstock, Věra Keilová, Václav Hančík a archiv

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...