fbpx

Zveřejněno: 16. 10. 2017

Úžasný přínos žížal pro zemědělskou půdu je nesporný. Ale ten, který mají žížaly pro víno, respektive - pro biovíno, jen tak něco nepřekoná.

Žížaly totiž dokážou svými exkrementy vytvářet takzvaný - vermikompost. To je ekologické hnojivo obsahující minerální látky, anorganické sloučeniny, enzymy a hormony, které pomáhají růstu rostlin. A ohromně se hodí na hnojení biovína. Navíc tento kompost obsahuje žížalí hlen, jež zabraňuje ve vyplavení důležitých látek vodou.

Vermikompostovat je možné s jakýmkoliv druhem žížal. Vhodná je třeba žížala hnojní, což je v Česku obvyklý druh vyskytující se v zahradním kompostu. Další typ, takzvaná kalifornská žížala, ta je ale velmi dravá, rychleji se množí a dává přednost životu v kompostu před obyčejnou půdou

Když jsem se v Mikulově ptal, kolik těch žížal vlastně chovají, řekli, že to nelze spočítat přesně. Nemají rády světlo, takže i když jich pár vykopete, ihned se zavrtají zpět do kompostu. Odhadem v jednom metru čtverečním dobře vedeného vermikompostu však bývá asi 40 tisíc žížal. Takže ve vermikompostu u Marcinčáků chovají dnes přibližně 50 milionů žížal. A ty mají v podstatě pořád hrozný hlad. Papají vinnou matolinu, slámu, seno, kukuřičnou siláž, hnůj, ale také třeba řízky z cukrové řepy. Sežerou v podstatě jakýkoliv rostlinný odpad.

S chovem začal osvícený vinař Petr Marcinčák před sedmi lety, když zvažoval, jak naložit s výlisky z hroznů, které již nelze vyvážet jen tak na pole. Řešení je geniální ukázkou, jak šikovně využít odpad coby krmení pro žížaly a následně ze žížalích výkalů získat kvalitní ekologické hnojivo. 

Takže, až budete degustovat nějaké chutné víno, nezapomeňte, vážení gastronauti, že možná vzniklo právě díky solidnímu žížalímu trusu.

foto: Pavel Maurer, zdroj: Grand Restaurant. Čro2

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...