fbpx

Zveřejněno: 17. 9. 2017

Poslední dobou všude slyším o snížení množství odpadu, uhlíkové stopy, znovupoužitelných obalech či obchodech Bezobalu a podobných. Je to jenom móda? Nebo na tom něco je, je to důležité a vývoj půjde tímto směrem?

Přečetl jsem si knihu Domácnost bez odpadu od Bey Johnsonové a musím říct, že jsem se hodně inspiroval a Bee moc fandím. Založila svou neúnavnou prací celé hnutí a změnila životní styl statisíců lidí po celém světě. Navíc nejde o žádnou hipísačku v batikovaném triku žijící v lese. Je to elegantní žena žijící život se vším všudy.

Proč vlastně minimalizovat odpady? Třeba proto, že igelitový pytlík se rozloží nejdříve za 1000 let. V oceánu existuje celý plovoucí ostrov z plastu, okolo něhož umírá veškerý život. Spotřeba i populace na planetě roste, a tím i množství odpadu.

Vzduch, země i vodstvo je zanesené odpadem a souvisejícími jedy. Většina dnešních odpadků, především z jednorázových produktů a obalů je otázka ani ne posledních 100 let. Dříve bylo vše ze skla, kovu a dřeva . Vše se dalo využít opakovaně. Vším se šetřilo, co nejvíce věcí se opravovalo a zužitkovávalo i jiným způsobem, než pro který to bylo vyrobeno. Zeptejte se nakonec svých prarodičů.

shutterstock 359605898

Třídit se dá různě, tvrdé obaly si nechávejte, co se dá zlikvidovat ekologicky, zlikvidujte

 

Pomáhá recyklace?

Můžeme říci: Já třídím odpad do recyklovaných kontejnerů, takže žiju ekologicky. Bohužel to není pravda tak docela. Většina věcí se dá recyklovat pouze jednou, poté jdou na skládku či do spalovny. I když recyklujeme, tento proces je energeticky náročný a vytváří další emise. Není to tedy úplné řešení. Proto se v domácnosti bez odpadu recykluje méně, vlastně se recyklování předchází.

Bea Johnsonová vyznává minimalismus. Co nemám, o to se nemusím starat. Zbavila se všeho, co doma vyloženě nepotřebovali, nepoužívali nebo nemilovali. Na co uklízet okolo zbytečností, místo toho si raději hraje se svými syny.

Jak začít

Domácnost bez odpadu vlastně začíná mimo ni - v obchodě. Člověk by měl nakupovat volné, sypané, stáčené potraviny bez obalu a kvalitní opakovaně použitelné věci. Bein přístup spočívá v 5 krocích.

Měli bychom zamítnout veškeré nákupy s obaly a celkově toho, co nepotřebujeme. Zredukovat nákupy na to, co opravdu potřebujeme. Zužitkovat vše ,co nám zbude. Zrecyklovat nutné odpady a zkompostovat veškeré zkompostovatelné odpady.

Při každém nákupu dáváme také hlas přístupu výrobců, a tak volme ty, kteří přírodu nezatěžují. Podpořme ty, se kterými sdílíme hodnoty. Pokud toho máte v životě málo, máte také málo důvodů k obavám.

Televize, časopisy a nakupování pro zábavu vedou lidi k nákupu zbytečností. Odmítněte je. Nakupujte z druhé ruky. Snížíte tak světovou výrobu a také už za vás kvalitu výrobku někdo vyzkoušel. Výrobek zároveň dál poslouží a nebude hned vyhozen. Takž bazary, aukce, starožitnictví, inzeráty... A vracejte výrobcům obaly či použité výrobky. Například drátěná ramínka do čistírny.

Odmítejte zbytečné dary

Pozor na sklouznutí k ekologickému fanatizmu. Je potřeba najít rovnováhu mezi ekologií a praktičností. 80 % ekologie je pořád lepší než 0. Nebojte se zbavit i daru od někoho nebo ho hned odmítnout. Je to nepříjemné, ale milé odmítnutí a vysvětlení vašich ekologických a minimalistických důvodů ušetří v budoucnu spoustu dalších darů a plýtvání zdroji. Já už jsem tím v rodině známý a nikdo si jen tak nedovolí dát mi věc, která není celá k snědku, nebo rovnou věnovat zážitek.

A na co ubrus či prostírání? Utřít kvalitní dřevěný stůl je mnohem snadnější. Velkou část domácích odpadů tvoří obaly polotovarů a hotových jídel, obzvlášť obaly z fast foodů. Zkuste jíst ve slow-food restauracích z talířů příborem nebo vařit doma z prvotních surovin bez obalu.

Nad žlutým mávni

Bea má vtipnou básničku pro děti pro šetření vody na záchodě: Nad žlutým jen rukou mávni a to hnědé rychle spláchni. Toto pravidlo už doma používáme dlouho: One in one out. Jeden kus do domu, jeden kus z domu.

Knihy si půjčujte v knihovně, nebo je stahujte elektronicky. Což vlastně můžete udělat i s knihou od Bey Johnsonové. Výrobci, kteří pochopí, že harmonie s přírodou bude pro lidi stále důležitější, a začnou vyrábět bezobalově či rozložitelně, získají každopádně už teď konkurenční výhodu. A ne naopak.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...