fbpx

Dlouho mi trvalo pochopit, že mi svět nic nedluží. Tendence mysli hledat překážky „tam venku“ je silná. Roky výchovy a vzdělávání, četná očekávání rodičů a dalších lidí v našem okolí, tlak společnosti a médií, to všechno v nás zanechává znatelné stopy.

Zveřejněno: 23. 4. 2023

Mysl je úžasný nástroj. V rukou citu vytváří překrásné myšlenky, předměty, umělecká díla. Jakmile ji však ovládne strach, stává se expertem na vytváření omezení všeho druhu. Neúnavně produkuje důvody, proč nemůžeme dělat to či ono, stejně jako seznamy lidí, kteří nám údajně brání v tom, abychom žili život podle svého.

cestovani shutterstock 581974420

Naslouchejte svým vlastním přáním i touhám a snažte se je plnit.

Naučme se žít autentický život

Vlastní zkušenost mě naučila, že je tomu přesně naopak. Když nežijeme svůj vlastní život, tak se objevují všechny možné překážky a omezení. Ne proto, aby nám bránily jít dál, ale aby nás upomenuly na to, že kráčíme po špatné cestě. Když žijeme svůj život, všechny překážky jakoby zmizí. Místo toho se objevují nečekané možnosti, příležitosti a souhry okolností, které nám umožňují všechny naše talenty a dary rozvinout v celé jejich šíři.

Odpověď máme v srdci 

Nemá smysl se s kýmkoliv srovnávat. Každý z nás je naprosto jedinečný a jedinečné jsou také naše cesty životem. Jedno nás však spojuje všechny bez rozdílu. A to, že cesta ke štěstí každého z nás vede přímo středem našeho srdce. Přes činnosti, lidi a myšlenky, které s námi rezonují, které nás podporují v růstu.

stesti shutterstock 53690905

Dopřejte si radost i z maličkostí.

Buďme vděční 

Svět nám skutečně nic nedluží, to my dlužíme jemu. Svůj úsměv, svoji radost, otevřenost a především nesmírnou vděčnost za to, že jsme na světě a že můžeme používat své tělo, mysl, fantazii a všechny ostatní úžasné nástroje, které nám byly dány k vyjádření naší jedinečnosti.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...