fbpx

Zveřejněno: 2. 8. 2017

Tohle je moje oblíbená scéna. Víc vám z děje prozrazovat nemůžu, abych vám nezkazil zážitek v kině, povím vám tedy jiné zajímavosti. Kromě pletených plavek Terezy Voříškové by vás na záběrech mohly zaujmout i koně v rybníce. Dostat je tam totiž není tak snadné.

Břeh musí být pozvolný a dno ne příliš bahnité, aby se těžká zvířata nebořila. Ze všech rybníků v okolí Slavonic se ukázalo jako nejlepší přírodní koupaliště u města Landštejn. Oldřich Kaiser do něj zajel s koňmi sám - a všimněte si, že bez sedla.

Vystupuje s nimi skoro v každé scéně a v jedné s nimi dokonce oře. To je docela věda. Jeden kůň jde brázdou druhý po nezoraném a oráč, široce rozkročen, za nimi rejduje pluhem, aby byla brázda rovná. Takhle to samozřejmě už dnes nikdo nedělá, a tak to pochopitelně neumějí ani dnešní koně. Trénovali to celý měsíc. Oldřich Kaiser se naučil orat za půl dne.

Ten s tmavou hřívou je vůdčí kůň Maňas. Miluje tu blondýnu jménem Hubička, co jede za ním. Oba jsou to chladnokrevníci - což prý neznamená, že by svůj vztah méně prožívali. Označuje se tak plemeno pocházející z chladného severu Evropy, mohutné a silné, tedy vhodné k tahu. Hubička většinu života tahala na Šumavě klády. Dnes je jí už osmnáct a zaslouženě odpočívá ve stáji filmových koní.

 

comics 4 page 001

Po strništi bos: V kinech od 17. srpna

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...