fbpx

Zveřejněno: 2. 8. 2017

Mnozí z nás řeší, jak si užít dovolenou, jak na ní nepracovat a pracovní záležitosti nechat někde za sebou v zamčené kanceláři. Jenže manažerské pracovní nasazení a moderní technologie jsou dnes už tak propojené, že většina z nás už všechny emaily, dokumenty a úkoly nosí v mobilu, takže jsme stejně u všeho online. Nechat mobil v kanceláři a odjet prostě nejde. Jak tedy řešit základní otázku BÝT či NEBÝT na dovolené online?

Nabízím zde řešení, které jsem si pojmenoval DATA DIET. Hledal jsem rovnováhu, jak být pro své kolegy dosažitelný, ale mít možnost odpočinku od „online“ spojení. Roaming před pár dny zlevnil, takže má člověk pocit, že může levně volat a řešit cokoli odkudkoli a s kýmkoli.

Jenže zůstat v myšlenkovém módu, v němž máte neustále potřebu řešit práci, je během volna nejen zcela zbytečné, ale navíc tím dokážete zkazit i atmosféru „rodinné dovolené“.

shutterstock 206331886

Jak si skutečně užít dovolenou? Zkuste si naordinovat datovou dietu.

Offline režim

Jak jsem tedy „pracovní nutkání“ řešil na 14denní dovolené v Itálii? Nastavil jsem si v mobilu, že nechci používat mobilní data, a řekl jsem si: trénovat tělo tě baví, tak pojď zkusit trénovat mysl.

Takže jsem nebyl online a mohl jsem komunikovat s ostatními lidmi v kancelářích jen po telefonech a SMS. Když nějaká SMS přišla, tak jsem se tím zabýval, až když jsem chtěl, a ne hned, jak to dělám obvykle. Když někdo zavolal, tak jsem spíš odepsal, že jsem mimo ČR, a ať napíše SMS, kterou jsem se zase zabýval až tehdy, když se mi chtělo...

A co internet? Jak nepřijímat emaily, úkoly a vše spojené s online technologií, která naší energii a potenciál násobí a za posledních pár let pomáhá vytvářet zcela novou dimenzi našich životů? No, jednoduše.

Práce jako relax

Našel jsem si v resortu WIFI, která měla malý dosah. Musel jsem k ní dojít, připojit se, stáhnout emaily a probrat se jimi rychle a efektivně. Dal jsem tomu dvakrát denně pár minut, k tomu kávu nebo čaj. Ruch na mailu jsem spíš pozoroval, případně agendu posunul dál na kolegy.

A teď to hezké na DATA DIET, kterou jsem si nasadil. Jak jste možná již pochopili, tak WIFI byla dostupná na non stop baru u bazénu. Práce se mi tím pádem na dovolené stala velmi příjemnou záležitostí a vlastně jsem se na ni těšil.

Rodinka pochopila mé výlety na bar jako tatínkovu chvilku samoty, a siesta tím byla završena. A právě to je dobré na jakékoli změně pracovního rytmu: dokážete si představit i jiné možnosti pracovního nasazení. Zároveň zjistíte, že když nejste online u všech věcí, tak se jich více než 80 % vyřeší samo, protože vaši kolegové, kteří vědí, že jste na dovolené, nakonec cestu k řešení najdou.

Dovolená je pro rodinu vždycky zkouška. Zkoušíte, jak být spolu celé dny a nepohádat se. A je to zkouška i pro firmu, která zůstane bez vás „zcela osamocena“. Pokud těmito zkouškami rodina i firma projdou, tak zjistíte, že fungují dobře.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...