fbpx

Zveřejněno: 14. 7. 2017

Uchváceni mediální smrští snadno podlehneme dojmu, že svět je zlý, plný konfliktů a násilí. Skutečnost je naštěstí mnohem barevnější a radostnější. „Neznepokojuje mě beztvaré bláto, pokud skrývá obilné zrno,“ vyslovil před lety Antoine de Saint-Exupéry. O nutnosti prodrat se bahnem života a rozkvést na hladině jako živoucí lotosový květ hovořil před stoletími také Buddha. 

Podobné zrno či zárodek květu se skrývá uvnitř každého z nás. Opravdu není nutné odstranit ze světa všechen balast, to, čemu se říká zlo. Daleko užitečnější je zaměřit se na pozitivní aspekty života a ty posilovat. Tím se nastartuje růst, na jehož konci jsou skutečné zralé plody trvalé hodnoty, nejen pěkně vypadající čísla a tabulky.

Rostliny potřebují vhodnou půdu, dostatek vláhy a slunečního svitu. Analogií těchto podmínek v lidské společnosti je vhodné podporující prostředí, které umožní, aby každý rozvinul svůj jedinečný talent.

stesti shutterstock 295306049

Klíčem ke štěstí je vzájemná podpora a tolerance, ne neustálá konkurence.

Vycházet z jednoty

Základní otázka zní: Co je hlavní motivací lidského chování? Je jí maximalizace osobního štěstí. Pokud toto osobní štěstí pojímám jako omezený prostor zahrnující mé tělo, mysl a věci osobní potřeby, nemohu nikdy dojít k plné míře štěstí. Pokud dohlédnu, že je možné sám sebe jakýmkoliv způsobem přesáhnout, stává se dobro ostatních a také celku mým vlastním zájmem. Společným štěstím roste i mé vlastní štěstí. Sdílíme jednu planetu, dělíme se o jeden vzduch i vodu.

Každý den přibývá lidí, pro které je sdílení přirozenou součástí jejich života. Roste počet filantropů, nadací, sdružení i konferencí, jejichž cílem je sdílet zkušenosti vedoucí ke skutečnému zkvalitnění životů nás všech. Navodit stav, kdy začnou všichni spolupracovat a ne si vzájemně konkurovat, je možné. Stačí vždy vycházet z jednoty, z principu dobra. Ukazovat pozitivní směr, ten, který skutečně funguje a prospívá. Podporovat užitečné. Být příkladem.

Přirozeností člověka je konat spíše dobro než zlo. Pokud se někdo rozhodne pro zlo, je to většinou způsobeno negativními obrazy z okolí, které na něho dlouhodobě působí. Díky vytváření pozitivních obrazů či vzorů se tíhnutí k dobru stává přirozenou součástí našich životů. Inspirací může být každý z nás.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...