fbpx

Zveřejněno: 1. 7. 2017

Když jsem odcházel z nedávného koncertu tibetské zpěvačky Drukmo Gyal, cítil jsem nejen obrovskou úctu i radost, že jsem mohl být poctěn touto nádhernou duchovní zkušeností, ale zároveň jsem si odnášel praktické techniky, které teď mohu používat každodenně.

Tibetská zpěvačka Drukmo Gyal ovládá dokonale svůj hlas. Skrze něj proudí léčivá síla tibetských manter, které již minimálně 4000 let působí uzdravujícím způsobem na každého, kdo se s těmito blahodárnými zvuky setkal. V kombinaci s neodolatelným hlasem Drukmo Gyal, která s vtipem a radostí přenáší moudrost skrytou za významy manter, vzniká neobyčejná zkušenost. Nepotěší jen vaše uši, ale zanechá hlubokou léčivou stopu i ve vaší duši.

drukmo gyal

Drukmo Gyal žije v současné době v Evropě a ti, kdo se s ní již setkali, vždy na její koncerty plné laskavosti a soucitu znovu rádi zavítají.

Co je to mantra?

Na koncertu nám Drukmo vysvětlila, že mantra je zvuk, který ochraňuje určitý aspekt naší mysli. Každá mantra dává ochranu a požehnání určité vlastnosti, na níž je namířena. Tímto způsobem můžeme pomoci nejen nám samotným, ale i lidem ocitajícím se v různých životních situacích. Mantry jsou tedy nejen součástí rozsáhlého systému tibetské tradiční medicíny, ale jsou zároveň velmi dostupným nástrojem, jak zlepšit kvalitu našeho vlastního prožívání.

Mantra na očistu 5 elementů v našem těle

Zazpívali jsme si mnoho manter a úžasné bylo především to, že se zapojil téměř celý sál. Ke každé mantře nebo duchovní písni jsme dostali podrobný výklad, abychom sami mohli tyto posvátné zvuky prakticky použít v našem každodenním životě. Dozvěděli jsme se, jaké mantry pomáhají lidem, když umírají, nebo co mohou zpívat ti, kteří jsou díky těžkým životním okolnostem od sebe odděleni velkou vzdáleností, ale přitom se hluboce milují.

Mne osobně zaujala mantra na očistu 5 elementů, která pomáhá vyrovnat všech pět živlů v těle podle tibetské tradiční medicíny. Jsou to: prostor, vzduch, oheň, voda a země. U této mantry jsme pokládali ruce na jednotlivá tělesná centra, která jsou spojena s určitým živlem, a tím jsme ještě umocnili léčivý efekt těchto nádherných manter.  

To a mnohem více

Pokud se rozhodnete jít na příští koncert této nádherné, nadáním a moudrostí obdarované tibetské zpěvačky, nebudete litovat. A pokud vás bude inspirovat léčivá síla tibetských manter a budete se chtít více dozvědět o tradičním tibetském léčení, můžete najít inspiraci přímo zde

foto: Shutterstock a archiv autora

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...