fbpx

Zveřejněno: 27. 4. 2017

Převážná většina lidí si myslí, že si lásku druhých musí nebo může zasloužit. Ale dá se láska nějak „vydělat“? Můžeme získat lásku druhých tak, že si jí „odpracujeme“? Lze lásku získat tím, že se o někoho budeme starat a pečovat o něj? Nebo tím, že si to budeme přát?

Ne. Lásku si vysloužit nejde. Naši pomoc, péči a starostlivost rád přijme každý, ale lásku si tím neodpracujeme.

A jak je možné, že je v lidech tak hluboce zakořeněný tento vzorec? Vzorec, který říká, že lásku získáš, když něco uděláš? Učí nás ho totiž od malička.

Láska „jestliže“

Učí nás, že láska je něco , co si zasloužíme,  „jestliže“… Velká spousta lidí ani jinou lásku nezná. Je to láska, kterou můžeme získat, jestliže něco uděláme nebo naopak neuděláme. „Jestliže budeš hodná holčička, maminka ti dá lízátko.“ „Jestliže budeš nosit dobré známky…, jestliže uděláš zkoušky…, jestliže se zachováš tak a tak…, jestliže uděláš to a to… získáš za to něco nebo tě budeme mít rádi.“

Jsme tedy postaveni do situace, kdy dostaneme na výběr. Buď uděláme to, co po nás chce někdo jiný a on nás za to bude mít rád – tedy si jeho lásku nějak zasloužíme, nebo to uděláme podle sebe, ale přijdeme tak jeho lásku.

photo manipulation 1941835 640

Vztah, který je založený na plnění nějaké podmínky, tedy na lásce „jestliže“, nikdy nebude dlouhodobě fungovat. Bude fungovat pouze do té doby, do které budou plněny podmínky vztahu. Když se partner, který přijal lásku „jestliže“, začne zdráhat (nevyhoví požadavkům na sex, přestane s něčím souhlasit, začne se jinak chovat), láska zmizí.

Častokrát, když pak zdráhající se partner zjistí, že lásku si nelze zasloužit, hluboce začne litovat ztraceného času a investovaných citů. Uvědomí si totiž, že svou lásku, čas, energii, a především své city věnoval někomu, kdo o ně doopravdy ani nestál. A on přeci chtěl jen to jediné! Jeho lásku…

Láska „protože“

Dalším typem lásky je láska „protože“. Láska „protože“ je láska založená na tom, že někoho milujeme pro něco. Pro něco, co má nebo, kým je. „Miluji ho, protože je jiný, než ostatní…, protože je hodný…, protože má peníze…, protože je hezký…, protože je to slavný herec…, protože je to svalovec…, protože je to modelka… Ale jak asi taková láska může dopadnout? Časem určitě stejně, jako láska „jestliže“. Může se objevit ještě někdo bohatší, hezčí, slavnější a odlišnější.

wedding ring 390771 1280

Představte si, jak bude fungovat partnerství založené na lásce „protože“, až ten, kdo má peníze přijde o místo, slavný slavným nebude a krásný a mladý zestárne. Důvod lásky „protože“ zmizí a s ním zmizí i láska samotná. 

Zasloužit si můžeme důvěru, úctu, vděčnost nebo pochvalu. Ale ne lásku. S tím se musíme smířit a přijmout to jako fakt. Musíme si uvědomit, že ne všichni nás milují a budou milovat tak, jak bychom si to my přáli. A můžeme si to přát sebevíc. Můžeme vynaložit veškeré možné úsilí k tomu, abychom jejich lásku získali, ale lásku si tím stejně nevysloužíme.

Láska „bez podmínek“

Láska je cit, který tu buď je nebo není. Pokud toto přijmeme, získáme určitou svobodu. Už si totiž nebudeme muset lásku odpracovávat, očekávat ji a snažit se o ní. Na naší cestě tak odhodíme velké závaží a životem se nám půjde mnohem lehčeji.

A kdo ví, možná se k nám na té cestě někdo rád přidá. Někdo, kdo nás bude milovat takové, jací jsme. S našimi přednostmi, a i s našimi chybami a nedostatky. Zkrátka bez podmínek a všelijakých „jestliže“ a „protože“. Ukáže nám jiný druh lásky. Lásku „bez podmínek“. Takový člověk nás bude milovat, ať se s námi stane cokoli. Fyzická krása, věk, majetek ani společenské postavení v takové lásce nehrají žádnou roli.

red rose 1461043 1280

Takovou lásku jsou schopni prožívat jen zralé osobnosti. Takoví lidé, kteří dokáží do vztahu dávat, aniž by za to něco očekávali. Málo kdo takovou lásku prožil nebo prožívá. A ten, kdo jí nemá, po ní touží.

Pokud takovou lásku máte a prožíváte, važte si jí. Vztah založený na takové lásce, je vztah plný smíchu, polibků a náhodných objetí. Je to vztah, kdy se dva lidé chovají jako milenci a současně jako nejlepší kamarádi. Můžou spolu zažít i těžké chvíle, ale i ty řeší společně. Dokáží spolu komunikovat beze slov a milují se bez podmínek.

Máte i vy takový vztah?

foto: Pixabay

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...