fbpx

Zveřejněno: 4. 4. 2017

Je to už deset let, co jsme si z porodnice přivezli naší prvorozenou dceru. V ten okamžik jsme se konečně stali rodinou. Kompletní rodinou. S napětím jsem očekávala tu všude popisovanou rodinnou idylku, která stále nepřicházela.

Nic nešlo podle nastudovaných knih a příruček. Probdělé noci, pokakané plínky, zvracení, spánkový deficit a nepořádek, který totálně zválcoval naší doposud vyšperkovanou domácnost.  A už vůbec nikde jsem se nedočetla, jak se milovat i potom, co několik hodin v kuse posloucháte dětský řev.

Dovolím si tvrdit, že manželem máme velmi hezký a pevný vztah. Ale v době, kdy jsme byli čerstvými rodiči, dostal pěkně zabrat.

18035627 10210942782944172 1468509839 n

A jak z toho ven? Tady je pár mých ověřených tipů..

Snižte svá očekávání

Smiřte se s tím, že váš domov a život už vůbec nikdy nebude stejný, jako před narozením potomka. Když jsem si tohle uvědomila, hodně se mi ulevilo.

Dopřejte si čas jeden na druhého

Asi jako většina novopečených maminek, i já jsem podlehla domněnce, že mou jedinou povinností je věnovat veškerý čas dceři. Na manžela se už nedostávalo.

Není tedy na škodu nechat jednou za čas dítko u babičky a dědečka a ujistit partnera, že je pro vás stále důležitý.

Mluvte spolu a mějte své koníčky

Dcera přinesla do našich životů spoustu nových zážitků a my měli potřebu se o tyto novinky podělit. Naše komunikace se po nějakém čase točila pouze okolo jejích pokroků a úspěchů.

Ovšem ve vztahu dvou dospělých lidí je potřeba udržovat plnohodnotnou dospělou komunikaci. Je důležité, aby každý z partnerů měl své koníčky a udržoval si okruh svých známých a tím i konverzačních témat i mimo oblast dětí.

 

18053212 10210942783104176 418964177 o

Vžijte se do role druhého

Co tím myslím? Hned vysvětlím. Příkladem je typická situace, která se odehrává ve většině rodin s malými dětmi.

Byla jsem doma s dcerou, které se zrovna prořezávaly zoubky. Celý den plakala a já jí nosila na rukou. Nechtěla spát, nechtěla jíst. A já jí neuměla pomoct od bolesti a utišit jí. Když na deset minut usnula, šla jsem se aspoň rychle osprchovat a snažila se trochu poklidit.

Když se vrátil manžel z práce, vrazila jsem mu mezi dveřmi do rukou plačící dítě a zahrnula ho výčitkami. Vůbec nechápal, co se děje. Přišel po celém dni v práci utahaný a těšil se na odpočinek. Oba dva jsme byli naštvaní a atmosféra byla napjatá.

Pamatujte si, že je potřeba ocenit snahu a práci toho druhého a uvědomit si, co vše pro rodinu dělá.

Dělejte věci společně

Najděte si společný koníček a věnujte se mu. Nezáleží na tom, zda jde o lepení modelů, pěstování bylinek nebo chov koček. Jde o společné zážitky, které pak spolu sdílíte a společný čas, který spolu strávíte.

My máme rádi Geocaching. Pokud nevíte, o co jde, tak je to hra, kde na daných souřadnicích hledáte schovaný poklad – kešku. Při hledání krabiček jsme navštívili hodně nádherných míst, o kterých jsem neměli ani tušení.

Teď už víte, jak na to. Hýčkejte si svůj vztah.

Máte nějaké další tipy? Jestli chcete, napište mi je do komentářů pod článkem.

foto: Pixabay

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...