fbpx

Zveřejněno: 17. 11. 2017

Vědci potvrdili, že psi skutečně používají obličejové výrazy ke komunikaci se svými páníčky, tedy pokud se na ně páníčci zrovna dívají. A nejen proto, že si myslí, že z toho něco kápne. Nová studie zjistila, že psi skutečně pracují s mimikou v návaznosti na lidský pohled – a většinou vyprodukují právě ta proklatě rozkošná psí očka.

„Můžeme s jistotou říct, že produkce obličejových výrazů u psů je přímo úměrná míře pozornosti, kterou jim projevuje okolí, a nejsou tedy jen produktem jejich momentálního nadšení,“ uvádí v prohlášení spoluautorka studie Juliane Kaminski z University of Portsmouth. To podle ní demonstruje, že psi jsou „velmi citliví na lidskou pozornost a že jejich mimika je pravděpodobně aktivním pokusem s lidmi komunikovat a ne pouze vyjádření emocí“.

 

I zvířata se umí tvářit

Rozhodně se nejedná o první studii zaměřenou na schopnost zvířat vyjadřovat obličejem pocity – většina savců zvládne alespoň základní veselý a smutný obličej. Vědci však většinou předpokládají, že to jsou instinktivní výrazy spíše než vědomé vyjádření emocí. To je asi více méně známá věc. Všichni chápeme, že když se rodinné psisko vesele směje, je zkrátka vyčerpané po pořádném proběhnutí a oddechuje.

boxer 778445437

Postupně však odborníci budují podklady pro novou teorii – domácí zvířata provozují určitou formu neverbální obličejové komunikace. Pomocí systému pro dekódování pohybů obličeje (FACS – Facial Action Coding System) kategorizovali výzkumníci výrazy obličeje u makaků, psů a od roku 2015 také koní. Víme, že lidé mají jednotlivých výrazů 27, zatímco šimpanzi se umí zatvářit 13 způsoby, koně 17 způsoby a psi jsou v těsném závěsu s 16 výrazy. Minimálně jedna studie pak tvrdí, že koně dokážou rozeznávat výrazy lidí a chovají se podle toho, jestli se na ně tváříme vesele, nebo rozzlobeně.

 

Psí pozorovatelé

Ale zpátky k pejskům, výzkumy se postupně blíží k závěru, že se na nás psi usmívají. Jeden uvádí, že psi se mohou naučit rozeznávat jednotlivé lidské výrazy, a to i v případě, že vidí jen půlku radostného, nebo mračícího se obličeje. Další studie ukázala, že psi provozují podobné sociální pozorování jako lidé – to znamená, že vědomě vyhledávají mimiku za účelem odhalení úmyslů jedince, tedy i k odhalení nebezpečí.

Doteď však nikdo nepotvrdil, že psi běžně používají mimiku jako reakci na lidi. Kaminski a její kolegové studovali poměrně malý vzorek 24 rodinných psů všech ras a velikostí. Natáčeli, jak se mění výraz čumáčků, když se na ně páníčci dívali, nabízeli jim jídlo, nebo se soustředili na něco úplně jiného. Poté jednotlivé výrazy rozdělovali podle poupravené verze kódovacího systému FACS. Zjistili, že psi produkují nejvíce obličejových výrazů, když se na ně pán dívá, mnohem méně pak, když se dívá jinam nebo jim nabízí jídlo.

 

Studie má několik nedostatků, předně malé množství zkoumaných psů. Také vyvstává otázka, jestli psi vědomě používají mimiku jakožto odpověď na lidské emoce, nebo jestli se zkrátka naučili zneužívat sílu psích očí na základě lidského pohledu. Každopádně je to nejblíže, kam se vědci v souvislosti s mazlíčky dělajícími obličeje dostali. „Výzkum nás posunuje dále v porozumění psího poznávání. Nyní víme, že psi na lidský pohled svým způsobem odpovídají,“ dodává Kaminski.

foto: Shutterstock a Giphy , zdroj: Fatherly

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...