fbpx

Zveřejněno: 11. 11. 2017

V roce 1929 zkoumal australský geolog Paul S. Hossfeld pobřeží Papuy Nové Guineje kvůli výskytu ropy. V jednom z místních potoků, nacházejícím se přibližně 170 metrů nad mořem, našel kostní fragmenty. Nejprve se domníval, že se jedná o lebku Homo erectus, zaniklého příbuzného moderních lidí. Pozdější analýza ale ukázala, že patří člověku, který žil před 6000 lety. A nejnovější výzkum naznačuje, že se může jednat o první oběť katastrofy tsunami.

Studie přináší velmi užitečné historické poznatky týkající se toho, jak lidé žijící podél pobřeží Tichého oceánu čelili zuřivým přírodním živlům. „Nacházíme zde první zmínky o lidské interakci s některými zemětřeseními a tsunami,“ říká James Goff, geolog v důchodu z univerzity New South Wales v Sydney, který je autorem studie.

aitape skull

Nedávný výzkum naznačuje, že pozůstatky známé jako lebka Aitape, by mohly odhalovat něco víc. Konkrétně nejstarší známou oběť vlny tsunami/ Foto: Smithsonian.com

Tsunami v roce 1998 zabila přes 2000 lidí

Papua-Nová Guinea zabírá východní polovinu velkého bohatého ostrova severně od Austrálie (západní část je součástí Indonésie). V roce 1998, po desetiletích relativního geologického klidu, zničila zemi gigantická vlna tsunami. Padlo jí za oběť více než 2000 lidí. Po této tragické události se Doktor Goff a někteří jeho kolegové vydali na místo činu, aby posoudili napáchané škody. Návštěva podnítila jeho zájem o možnou souvislost se starobylými tsunami a lebkou Aitape.

85 let poté

Téměř 10 dlouhých let se tak snažil získat finanční prostředky na projekt a na ostrov se vrátil až v roce 2014, aby prozkoumal dešťové lesy a potok, kde jeho předchůdce doktor Hossfeld před 85 lety objevil slavnou lebku Aitape. Ten o místě, kde ji našel, zanechal podrobné poznámky, což Goffovi a jeho týmu výrazně pomohlo. Nejprve nasbírali vzorky ze stejné sedimentové vrstvy na nedalekém útesu řeky, aby mohli v laboratoři následně provést geochemickou analýzu. Ta měla určit, zda se sedimenty nacházely i v tsunami před 6000 lety.

tsunami shutterstock 256600405

V roce 1998 si tsunami vyžádala přes dva tisíce lidských obětí.

Nález mikroorganismů potvrdil existenci dávné tsunami

Vzhledem k tomu, že podobně postupovali v případě tsunami po roce 1998, dobře věděli, jaké náznaky mají hledat. Zjistili, že sediment shromážděný z místa, kde byla nalezena slavná lebka, obsahoval fosilizované hlubinné rozsivky. Tyto mikroskopické organismy se staly zřejmým znamením toho, že v určitém okamžiku byla oblast zatopena vodou z oceánu. O skutečnosti, že před 6000 lety území skutečně zasáhla tsunami, navíc svědčily i další shody se zkoumáním tsunami po roce 1998. „Obrovský objem vody narazil na pobřeží a všechno smetl,“ říká k tomu John Terrel, antropolog z Field muzea v Chicagu. „Ano, jednalo se o tsunami. A ano, je pravděpodobné, že lebka patří člověku, který byl její obětí. Je zatím nejstarší, o které víme.“

Alternativní teorie vyvrácena

Sue Dawson z geologické univerzity v Dundee ve Skotsku, která studuje sedimentace tsunami, dokládá, že důkazy o průsaku tsunami 6000 let staré se shodují s tím, co tým zjistil při zkoumání sedimentů tsunami z roku 1998. To podle ní může naznačovat, že před 6000 lety tsunami skutečně oblast zaplavila. Tvrdí ale, že zjištění nevylučují, že lebka mohla patřit i někomu, kdo zemřel už předtím, a tsunami pouze zaplavila jeho hrob. Podle Ethana Cochrana, archeologa z univerzity v Auclandu na Novém Zélandu, ale tento alternativní scénář nepřipadá v úvahu: „Tsunami nenarušují zbytky půdy, aby odstranily již pohřbená těla. Mrtví, které nacházíme, jsou většinou zabiti přímo tsunami.“

„Jedná se o zajímavý geologický snímek starobylé katastrofické události,“ řekl k tomu Iain Stewart, geolog z University Plymouth v Anglii. 

foto: Shutterstock, zdroj: The New York Times

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...