fbpx

Zveřejněno: 11. 1. 2018

Výzkumníci z univerzity v Bochumi v Německu vyvinuli novou teorii, která vysvětluje, jak lidé využívají Facebook, aby dosáhli svých cílů. Ve výzkumu prokázali, že lidé, kteří jsou silně materialisticky orientovaní, využívají sociální sítě častěji a intenzivněji a mají podstatně více přátel než uživatelé, kteří se nezajímají jen o majetek. Facebookové přátele však materialisté vidí jen jako „digitální objekty“, jejichž počtem si zvyšují svou sociální pozici. Co dalšího o uživatelích vypovídají tisíce navázaných přátelství?

V první studii výzkumníci provedli online dotazování s 242 uživateli Facebooku z řad studentů. Dotazník měřil jejich aktivitu na Facebooku, tendenci srovnávat se s ostatními uživateli i míru jejich materialistické hodnotové orientace.

Dotazovaní měli například vyhodnotit relevanci tvrzení „Vyšší počet facebookových přátel přispívá k většímu úspěchu v mém soukromém i profesním životě“ či „Facebookoví přátelé mi mohou být užiteční při dosahování mých cílů“.

profimedia 0351791547

Konečně mám tisíc přátel! Bohužel žádného z nich osobně neznám.

Materialisté se chtějí srovnávat

Materialisté byli na Facebooku aktivnější, měli více přátel, které chápali jako prostředky k dosažení svých cílů, a více se s ostatními srovnávali. „Materiálně zaměření lidé používají Facebook častěji s cílem získávat další přátele a zvyšovat tak svou pozici,“ popisuje výsledky průzkumu Phillip Ozimek z bochumské univerzity.

„Facebook je totiž perfektní platforma pro sociální srovnávání, nabízí miliony profilů a podrobné informace o uživatelích. A navíc je to zdarma. Materialisté milují nástroje, za které nemusí platit,“ dodává. Je však podle něj třeba podotknout, že i materialistům Facebook přináší radost a zábavu, jen se k nim i na této platformě dostávají prostřednictvím hromadění.

profimedia 0321195248

Nejlepší obrana? Neberte Facebook příliš vážně, žádní opravdoví přátelé tam nejsou.

Spojení, které nic neznamená

Autoři svůj výzkum následně zopakovali pouze s dospělými a pracujícími uživateli Facebooku a opět došli ke stejným  výsledkům. „Platformy sociálních médií se neliší od ostatních aktivit v životě. Jsou to funkční nástroje pro lidi, kteří chtějí dosahovat svých cílů i za cenu využívání ostatních,“ vysvětluje Ozimek, který zároveň upozorňuje na ambivalentní dopad tohoto fenoménu.

Zatímco materialistovi sbírání přátel přináší libé pocity a posunuje ho blíže k jeho představě bohatství a úspěchu, na jeho facebookové přátele může mít jeho počínání negativní dopad a může je citově zraňovat.

Jako nejlepší obranu pak Ozimek doporučuje brát dění na Facebooku s nadhledem, nepřikládat facebookovým přátelstvím takový význam a pěstovat zejména ta, která mají přesah i mimo online prostor. Jen tak si člověk podle Ozimka ušetří zklamání, až zjistí, že je pro materialistu pouze zaměnitelnou složkou v jeho početné sbírce.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...