fbpx

Zveřejněno: 5. 1. 2018

Každý jedinec má svou vlastní kombinaci genů. U jednovaječných dvojčat ale nastává poněkud matoucí situace. Jejich genetická výbava je totožná, a tak vznikají nekonečné dohady nad jejich identitou. Co je ještě na životech dvojčat „jiné“?

Když zahlédnete jednovaječná dvojčata, možná vás to v prvním momentě překvapí a možná znejistí. Mně a sestře se situace, kdy někoho překvapíme tím, jak vypadáme, stávají téměř každý den. Jako malé jsme všechno dělaly spolu a jen minimálně chtěly být jedna bez druhé. Když jsem si nevěděla rady, vždycky tady byla má sestra, která mi pomohla. Když jsem se něčeho bála, ona mě tím provedla.

Co se sebou samotnou?

Bála jsem se tmy, tak šla jako první, bála jsem se skočit ze skály do moře, tak skočila jako první. Chodily jsme spolu do školky, na základní, střední i na vysokou školu. Když byla Sandra nemocná a nejela se mnou do školy, najednou jsem v tramvaji nevěděla, co s rukama. A nemohla jsem po cestě mluvit. Nebylo s kým. Cítila jsem se zvláštně nekompletní.

I když se telepatie mezi dvojčaty nikdy vědecky nepotvrdila, mají mezi sebou úzký vztah už  jen proto, že spolu sdílejí společný prostor od svého počátku. Možná je to u některých dáno tím, že všechny další mezníky v životě prožívají spolu. Některá dvojčata ale byla oddělena po porodu, a přesto se jejich životy ubíraly víceméně stejnou cestou. 

Případ Jim Twins

Pod vedením genetiků z Minnesotské univerzity v čele s Thomasem Bouchardem probíhá od roku 1979 rozsáhlá longitunální studie jednovaječných i dvouvaječných dvojčat, která byla po porodu rozdělena. Vědci v rámci Minnesotské studie dvojčat zkoumali doposud více než stovku párů dvojčat a především takové, které byly v minulosti odloučeny.

jim twins

Dvojčata Jim Springer a Jim Lewis

Nancy L. Segal ve své knize Born Together – reared apart: The landmark Minnesota twin study popisuje mnoho případů, kdy byla dvojčata rozdělena v prvních několika týdnech po porodu a pak se po desítkách let znovu setkala. Velmi zajímavý je případ bratrů Jima Springera a Jima Lewise zvaných Jim Twins, kteří byli jeden od druhého separováni ve věku čtyř týdnů a následně, každý zvlášť, adoptováni dvěma různými rodinami ve státě Ohio.

Auta, ženy i děti stejného jména

Oběma rodinám bylo řečeno, že druhé dvojče zemřelo. Proč šly tehdy úřady touto cestou, není doteď známo. Ačkoliv od sebe oba Jimové vyrostli vzdáleni pouhých 65 kilometrů, poprvé se setkali až ve svých 39 letech, a to i přesto, že jeden o druhém věděli od pěti let (v případě Jima Lewise) a od osmi let (v případě Jima Springera).

A zjistili mezi sebou zajímavé shody. Měli nejenom téměř totožnou tělesnou podobu, barvu hlasu, gesta, duševní schopnosti a stejné povolání (oba pracovali jako zástupci šerifa), ale také stejnou značku automobilu, ženy jménem Betty a oba měli syny pojmenované James Alan a James Allan.

foto: FirstToKnow; Shutterstock, zdroj: Minnesota Center for Twin

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...