fbpx

Zveřejněno: 22. 10. 2017

Jste žena a máte potíže s dosažením orgasmu? Nebo se vám to ještě nepodařilo vůbec? Buďte v klidu. Nejste sama. Podle výzkumů má až 15 % žen s dosažením orgasmu problémy a až 10 % jej nikdy nedosáhlo. Heterosexuální ženy mají většinou problém s tím, že neznají svoje tělo. Lesbičky jsou na tom lépe.

Nová studie zveřejněná v americké publikaci Archives of Sexual Behavior, kterou sepsala Mezinárodní Akademie sexuálních výzkumů (International Academy of Sex ResearchAcademy of Sex Research), obsahuje poznatky z dotazů na 52 588 dospělých. Pouze 65 % žen z tohoto vzorku uvedlo, že jsou při každém sexuálním styku schopny dosáhnout orgasmu.

Mužské polovičky dopadly o něco lépe – až 95 % z nich se nechalo slyšet, že si vyvrcholení užívají při každém pohlavním styku. Pro tuto propast mezi ženským a mužským vyvrcholením mají vědci dokonce odborný termín – mezera v orgasmu.

shutterstock 297070292

Mezera v orgasmu neznamená několikaletý výpadek, ale rozdíl v dosažení orgasmů mezi muži a ženami.

Ženy mlčí

Emily Morseová, známá expertka na sex a vztahy, autorka podcastu Sex with Emily a knihy Hot Sex: Over 200 Thing You Can Try Tonight hovoří otevřeně o něčem, o čem se většina žen bojí nebo stydí mluvit. O dosažení orgasmu.

Může být ženská mlčenlivost a neochota komunikace v této věci možným důvodem potíží s vyvrcholením? Podle Emily rozhodně ano. Řada žen se totiž ani nesnaží zjistit základní příčinu problému, která může být emocionální i fyzická. Výsledkem jsou pocity úzkosti a méněcennosti, které potíže ještě prohlubují.

Lesbičky dosahují orgasmu častěji

Podobný průzkum jako mezinárodní akademie provedli vědci z Chapman University, Indiana University a Kinsey Institute. Požádali v USA více než 50 000 dospělých o informaci, jak často dosahují orgasmu. Výsledky studie vyšly o něco hůř než ty v průzkumu mezinárodním a opět velmi smutně obzvláště pro heterosexuální ženy. Oproti dalším skupinám, které tvořili heterosexuální muži, bisexuálové, homosexuálové a lesbičky, skončily vlastně úplně nejhůř.

Na otázku, zda mají orgasmus při každém sexu, odpovědělo 75 % mužů kladně. U žen to bylo pouhých 33 %. Lesbické ženy jsou na tom podle výsledků studie o poznání lépe. Vyvrcholení při každém sexuálním styku totiž dosáhne až 59 % z nich a "obvykle nebo vždy" jej dosáhne až 86 %.

shutterstock 521866780

Žena většinou ví, co od ní žena chce. S partnerem je potřeba o sexu mluvit.

Proč tak propastný rozdíl mezi heterosexuálkami a lesbičkami? Podle odborníků je odpověď nasnadě. Lesbičky znají své tělo mnohem více než heterosexuálky. Vědí, co se líbí jim, a vědí, co se líbí partnerce. Jistou roli zřejmě hraje i fakt, že partnerky mají podobná těla, a tak se jim snáze určí, co se může druhé líbit než v případě heterosexuálních párů. Kromě toho se více líbají, více se věnují stimulaci pohlavních orgánů a také orálnímu sexu.

Převezměte kontrolu v ložnici

Podle Emily Morseové musí na počátku každé snahy stát uvědomění, že váš orgasmus je jen vaší zodpovědností. "Některé ženy věří, že orgasmus má zařídit partner. Že se tak nějak magicky stane, když spolu skočí do postele," upozorňuje Morseová.

Emily ale tvrdí, že nic se nestane jen tak samo od sebe. "Nejprve musíte sama porozumět svému tělu a jeho potřebám. Zjistit, jak a kde se dotýkat sebe sama, aby to bylo příjemné a abyste se u toho cítila dobře." Zevrubný průzkum vlastního těla vyžaduje podle Emily určitý čas. Zejména pokud to žena předtím pořádně nezkoušea. "Rozhodněte se orgasmus prožít a hledejte erotogenní zóny po celém těle." 

"A nezapomeňte na klitoris," doplňuje další sexuální expertka Lauren Streicherová, autorka knihy Sex Rx: Hormones, Health and Your Best Sex Ever. Upozorňuje přitom na poměrně bizarní věc, že mnohé její pacientky si prý nikdy neuvědomily, že orgasmu s největší pravděpodobností dosáhnou stimulací klitorisu.

Propast mezi mužským a ženským orgasmem mohou pomoci překlenout sexuální hračky. "Mnoho studií ukazuje, že používání vibrátoru může zvýšit pravděpodobnost dosažení orgasmu," říká doktorka Streicherová. Poukazuje rovněž na skutečnost, že užívání sexuálních hraček je naprosto normální a že představují skvělý nástroj pro posílení a okořenění zdravého sexuálního života. A to jak pro ženu single, tak i s partnerem.

Soustřeďte se

Zablokovat cestu k orgasmu může i "mentální gymnastika". Když máte sex, myslete jednoduše na to, co prožíváte a co byste mohly prožívat, a ne na to, co uděláte k večeři, nebo co musíte ještě dnes všechno zvládnout, radí Emily. "Mysl je ohromnou součástí sexuálního potěšení, takže pokud vás něco zneklidňuje, nebo myslíte na to, že vyvrcholení zase nepřijde, samy si k němu zavíráte dveře." 

Všechno je především o hlavě. Neustále opakované tvrzení je skutečně pravdivé. Alespoň podle Emily Morseové. Ta tvrdí, že mozek je orgánem, který se významně podílí na míře sexuálního vzrušení. Takže než se dostanete do postele, měly byste jednoduše začít přemýšlet o věcech, které vás dokáží nažhavit, ať už jde o sledování porna nebo vzpomínku na nedávnou rychlovku s partnerem. "Práce mozku usnadňuje práci tělu a připravuje ho na to, co přijde," vysvětluje Emily.

Klíčem je být si plně vědoma přítomného okamžiku a maximálně jej tak prožívat. To pomáhá ke správnému naladění, které vede k výbušnému vyvrcholení. Dotýkejte se sebe, dotýkejte se partnera a mluvte o tom, jak se cítíte. Když se uslyšíte říkat slova, která byste v běžné řeči nevypustila z úst, již to samo o sobě zafunguje jako afrodiziakum.

Upřímnost především

"Buďte k sobě i k partnerovi upřímná," radí Morseová. Nezažila jste orgasmus? Tak mu to řekněte a nestyďte se za to. Pokud orgasmus nepřichází, nepředstírejte ho. Jen se okradete o potěšení, které jeho nástup může přinést. Nespěchejte a buďte vnímavé k tělu svému i svého partnera.

shutterstock 695370754

Někdy nezbývá jiné řešení, než navštívit odborníka. Zvlášť, když zradí i odborná literatura.

Nikde také není psáno, že při sexu musíte mlčet jako ryba. Naopak. Emily Morseová radí párům, aby spolu při sexu mluvily. "Řekněte partnerovi, že se vám líbí, co právě dělá, popište, co cítíte a kde to cítíte. Pokud se blíží orgasmus, nebojte se ho o tom informovat a pochválit jeho dovednosti. Vyjadřujte své pocity nahlas," říká Emily.

Pokud nepomáhá masturbace, lubrikace, hračky, ani dechová cvičení či meditace, nebojte se oslovit odborníka. Doktorka Streicherová tvrdí, že podle jejích zkušeností je jen velmi málo žen, které jsou doopravdy neschopné dosáhnout orgasmu. Ve většině případů má ale situace řešení. A obvykle ani nebývá kdovíjak složité. "Pokud jste tedy nikdy nedosáhla orgasmu, nejste sama. Nejste divná, není s vámi nic v nepořádku. Je to úplně normální a ve většině případů řešitelná záležitost," konstatuje Streicherová.

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...