fbpx

Více partnerů si mohou hledat budoucí matky také proto, aby mohly lépe otěhotnět

Zveřejněno: 30. 7. 2018

Ženy jsou podle průzkumů nevěrné ve srovnatelném procentu jako muži. Odlišný je ale důvod. Zatímco muže geneticky popohání lovecké pudy a touha zanechat po sobě stopy na několika místech, ženy hledají geneticky nejsilnějšího jedince, aby mohly plodit nejchytřejší, nejkrásnější a nejúspěšnější děti.

Související…

Do nemocnic přivedla ženy rodit královna Viktorie. Je čas to změnit
Milada Kadeřábková

Podle evolučního psychologa Davida Busse se tak děje zcela podvědomě, tedy bez toho, aniž by ženy věděly, proč mají na aférku vůbec chuť. Lepší genetický materiál sbírají zcela pudově, tvrdí pro britský Daily Star. Buss tyto důvody popisuje jako nevědomý impulz k tomu zvýšit reprodukční úspěch a zajistit vnější výhody. V konečném důsledku si ženy zvyšují šanci, že vůbec otěhotní. 

Genetická síla

Podle teorie zlepšení genové hypotézy pro ženu sex s partnerem, který má například lepší geny inteligence než její stálý partner, zvyšuje šanci, že z tohoto styku vzniknou děti, které budou mít stejné geny. Tím se zvyšuje šance, že tyto děti budou například úspěšnější v zaměstnání, vydělají více peněz a budou mít vyšší společenský status. Další motivací je podle evolučních psychologů sex s mužem, který je pro ženu atraktivní. Jeho krása se poté může přenést nejen na ženiny děti, ale dokonce i na vnoučata.

V neposlední řadě může žena sexem s více muži zvýšit pravděpodobnost toho, že vůbec otěhotní.

Ženská nevěra může být rovněž řízena strategií genetické rozmanitosti. Žena, která má sex s více muži, bude pravděpodobně plodit geneticky odlišné potomky, což každému z nich umožní úspěch v různých a měnících se prostředích. V neposlední řadě může žena sexem s více muži zvýšit pravděpodobnost toho, že vůbec otěhotní (pokud by někteří z mužů byli více či méně plodní než jiní).

Historické důkazy

Dříve bylo pro ženu výhodné směňovat sex za zdroje, jakými jsou peníze nebo dary. Případně se mohlo jednat o její ochranu a ochranu potomků, pokud byl například stálý partner delší dobu nepřítomný. V neposlední řadě mohou ženy využívat sex k tomu, aby si zvýšily společenský status tak, že budou souložit s tím, kdo je ve společenské hierarchii výše.

Je-li pro ženu milenec sexuálně přitažlivější a kompatibilnější než její stálý partner, stává se pro ni velmi žádoucím.

Pokud nebereme nevěru jen z pohledu evoluční psychologie, je podle Busse rovněž prokázané, že ženy podvádějí své partnery kvůli sexuálnímu požitku samotnému. Je-li pro ženu milenec sexuálně přitažlivější a kompatibilnější než její stálý partner, stává se pro ni velmi žádoucím.

Člověk jako živočich, který používá rozum, však tyto pudové záležitosti umí vytěsnit. Ženy si uvědomují rizika. Zajímavé ale je, že nejvíce je pak trápí ztráta společenské prestiže, odmítnutí partnera, nebo dokonce pomsta podváděného partnera.

foto: Shutterstock, zdroj: Daily Star

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...