fbpx

Zveřejněno: 5. 7. 2017

Pokud vás někdo během 5. a 6. července obejme a začne líbat, nemusí jít hned o úchylku kolemjdoucího. Mezinárodní dny objetí a polibků totiž vycházejí právě na středu a čtvrtek. Takzvané Free Hugs vznikly z iniciativy Juana Manna, který přiletěl do Sydney a byl v úžasu z toho, že všichni vítají své blízké a objímají se. Bylo mu z toho smutno, protože zrovna neměl koho obejmout. Vyřešil to tím, že vyrobil transparent s nápisem „objetí zdarma“.

Na středu 5. července konkrétně připadá Mezinárodní den objetí zdarma a na čtvrtek Mezinárodní den polibků. V České republice máme přitom na objetí a polibky díky Cyrilu a Metodějovi a díky odkazu Jana Husa volno. „Bez objetí a bez polibků by lidstvo vyhynulo, alespoň já to tak cítím a také to mám takto nastaveno ve svém osobním životě. Mezinárodní den objetí a polibku je skvělý počin. Někde a někdy se začít musí, abychom si uvědomili, co je v životě skutečně hodnotné,“ vzkazuje pro Flowee básnířka a spisovatelka Dagmar Sedlická.

Kdo líbá, neválčí

A co říkají další osobnosti, které jsme oslovili? „Je to pro mne překvapující novinka. Objímám se rád, ale zatím se to vždycky odehrálo zdarma! A líbání? Nejradši bych se líbal každý den, ale uznávám, že někdy nejsou lidi a snad se tedy najdou aspoň jednou za rok,“ konstatuje básník Karel Sýs.

To, že svátky existují, netušil ani publicista Petr Žantovský. „Nicméně jejich názvy mluví samy za sebe. Biolog i psycholog by našel horu argumentů, proč je objímání a líbání zdravé, jednak pro samotný fyzický kontakt, jednak jako vyjádření pozitivního vzájemného mezilidského vztahu, ať už mezi partnery či rodiči a dětmi. Za mého mládí se říkalo, že kdo si hraje, nezlobí. Modifikoval bych to do věty: Kdo líbá, ten neválčí.“

shutterstock 292934030

Objetí vycházejí na Cyrila a Metoděje, pusa na Husa

„Žijeme v době, kdy působí takové svátky poněkud nezvykle,“ uvedla estetička a kunsthistorička Věra Beranová. „Jsou to vlastně osobní projevy a dávat jim oficiální podobu může působit poněkud uměle. Ale na druhé straně, žijeme v době velmi barbarské a možná i formální připomínka sympatie mezi lidmi může podpořit také opravdové vztahy.“

„A ještě jedna poznámka, nedělní korzování ve španělském prostředí znamená líbačku a objímačku na každém kroku. Mým španělským příbuzným to připadá naprosto samozřejmé. A já se tvářím, že mně také,“ dodává Věra Beranová.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...