fbpx

Rostoucí množství slunečního svitu ovlivňuje sexuální chování. Povzbuzuje k sexu venku, ovšem také k nevěře.

Zveřejněno: 24. 5. 2018

Jak stoupá venkovní teplota, a lidé odkládají vrstvy svršků, roste také jejich sexuální apetit. Na nárůstu sexuální touhy se podle odborníků podílí několik faktorů. Podle Ashwini Nadkarni, psychiatričky z Brigham and Women’s Hospital a lektorky na Harvard Medical School, se libido zvyšuje díky bohaté zásobě slunečního záření. To je totiž spojováno s produkcí serotoninu v lidském těle, kterému se přezdívá hormon štěstí a radosti. V tomto případě pak platí rovnice, že čím lepší nálada, tím více chuti na sex.

Sexuoložka Jessica O’Reilly navíc zvyšování sexuální touhy spojuje s tím, že se lidé s blížícím se létem a během něj chovají společenštěji. Podle ní se pak na větším libidu podílí i hormon melatonin, konkrétněji pokles jeho hladiny spojený s delším slunečním svitem, který jinak blokuje pohlavní hormony. Napovídá tomu i studie z Villanova University, jež ukázala, že sexuální témata si lidé googlují nejvíce právě v červnu a červenci.

Příliš horko na sex

Příliš vysoké teploty a zvyšující se vlhkost mohou naopak podle doktora Gary Kracoffa věnujícího se naturopatii sexuální touhu efektivně zničit. Horké počasí dle vědců na lidi působí letargicky a ubírá jim chuť dělat cokoliv, u čeho by se mohli zapotit. Tato tvrzení podporuje i studie americké National Bureau of Economic Research, podle které je početí dítěte nejméně pravděpodobné v nejteplejších dnech v roce.

V důsledku větší sexuální touhy mají lidé v letním období také větší chuť na sexuální experimenty. Tento trend potvrzují i tuzemské sexshopy, podle kterých se poptávka po erotických pomůckách v letních měsících zvyšuje v průměru až o pětinu.

„Zhruba od června do září registrujeme nárůst prodejů až o 20 procent. Prodejní statistiky potvrzují, že lidé v letním období více experimentují. Obecně si kupují více erotických pomůcek,“ řekl Adam Durčák ze sexshopu Růžový slon, který v tuzemsku testuje a prodává sexuální pomůcky. „Poptávané jsou různé ‚hračky‘, ale i masážní oleje a lubrikační gely v menším cestovním balení,“ dodal Durčák.

Auto, les, pole. A čísla

Podle nedávného průzkumu se během dovolených zvyšuje četnost pohlavních styků, lidé mají navíc větší sklon k porušení partnerské věrnosti. Zatímco doma si třikrát týdně užívá sexu jen 6 procent lidí, na dovolených jich je téměř dvakrát tolik. Počet těch, kteří si sex dopřávají pětkrát týdně, naroste v průběhu dovolené hned pětkrát. Z průzkumu dále vyplývá, že 9 procent lidí bylo právě na dovolené nevěrných svému partnerovi.

Během dovolených se zvyšuje četnost pohlavních styků, lidé mají navíc větší sklon k porušení partnerské věrnosti. Zatímco doma si třikrát týdně užívá sexu jen 6 procent lidí, na dovolených jich je téměř dvakrát tolik.

Teplé letní počasí vybízí k tomu přenést do venkovního prostředí mnohé aktivity, sex nevyjímaje. Podle průzkumů se k sexu venku během teplých letních dnů přiznalo hned 63 procent lidí. Nejoblíbenějším místem je auto na parkovišti (49 procent), následují les (47 procent) a pole (41 procent).

Kolem třetiny lidí pro své erotické hrátky vyhledává pláže a vlastní zahrady, čtvrtina se oddává sexu v parku. 13 procent lidí přiznává, že bylo při svém venkovním milování přistiženo, a 5 procent si při něm přivodilo zranění.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...