fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Patříte mezi ty, již svého partnera během pracovního týdne vídají méně než 4 hodiny denně?  Pak se může stát, že společně strávená dovolená se namísto příjemného relaxu může změnit v peklo na zemi. Jak tomu předejít?

Vyměníte si pár vět – jak bylo v práci, co budete dělat zítra, v lepším případě společně zhltnete večeři. Potom koupelna, televize, sex a spát. Není čas ani síla rozčílit se, že on nechal ležet špinavé ponožky u postele a ona během sportovních zpráv nezavřela pusu. Takže hádky nejsou a všechno se zdá být ideální. Jenže pak přijde vaše první nebo i několikátá vytoužená dovolená. Těšíte se na společný relax, který se však po několika dnech strávených bok po boku mění v peklo. Proč? Často totiž žijeme jen vedle sebe místo spolu. Jak se tomu postavit?

dovo

Těšíte se na společný relax? Užijte si to, ale jeden druhého nechte také volně dýchat

Důležité není kam, ale s kým

Ten bazén byl na fotkách větší? Chata měla být původně na samotě? Moře je samá chaluha? Poznámky o tom, že nedokáže vybrat pořádnou dovolenou nebo že jste měli raději zůstat doma, nikam nevedou. Jděte se projít, vyspěte se po cestě, počkejte, až vyjde slunce. Přestaňte se zabývat maličkostmi, jste tam se svými nejbližšími a nezapomínejte, že právě to je to, oč tu běží!

Neduste se

Vyjedete si na čerstvý vzduch a divíte se, že se vám špatně dýchá? Bodejť by ne, když tak trochu přidušujete jeden druhého. Jestli se chce on dívat na finále basketbalu, ona nutně potřebuje dočíst poslední kapitolu knihy a děti plánují trávit den v bazénu – udělejte to! Být spolu na dovolené rozhodně neznamená trávit společně 24 hodin denně. Každý z vás má o odpočinku zcela jiné představy a vy jste si o nich nestihli před odjezdem popovídat. Proberte vaše plány při společné večeři a na následující den se budete těšit všichni.

Hod mobilem do dálky

Jedna z novodobých disciplín, která by měla zahajovat každou naši dovolenou. Stoupněte si na pláž, na louku, na kopec, kamkoli a mrskněte tím přístrojem co nejdál. Vítěz si bude moct za odměnu na čtrnáct dní vypnout i notebook. První dva dny se budete asi trochu ošívat, ale jde o zvyk a vy se brzy naučíte mluvit s partnerem z oka do oka. Navíc odpadnou její vyčítavé pohledy „už ti ten krám zase zvoní" a jeho nápadné poklepávání prstem o skleničku, když ona vypráví kamarádce, jak vypadají místní námořníci.

dovo4

Mobil ani notebook na dovolenou moc nepatří

Svobodná rozhodnutí

Celý rok se potýkáte s pravidly, předpisy a termíny, které vás více či méně svazují. Touha po svobodě a volnosti je však stará jako lidstvo samo a na dovolené bychom ji měli jednak každému dopřát, a jednak si ji nenechat od nikoho vzít. Raději spolkněte všechny ty věty o tom, že tři piva k obědu jsou snad trochu moc nebo že hranolky k večeři její postavě asi moc nepřidají. Nechte ho rýpat se v jídle celou věčnost a mezitím zmapujte obchody v nejbližším okolí. S plným žaludkem se z vašich nových šatů bude radovat možná dokonce víc než vy.

Respekt jako mocné afrodiziakum

Zbavíme-li se postupně všech těch čertíků v hlavě, co se rozhodnou naše intenzivní soužití na dovolené proměnit v peklo, zažijeme kouzelných čtrnáct dní. Navíc získáme příležitost uvědomit si, co je v našem životě nejdůležitější. Dokonce se nejspíš přestaneme zabývat zmuchlanými ponožkami, na kterých vlastně vůbec nezáleží. Naučíme se respektovat přání a představy druhého a budeme si zase o něco blíž!

Zní to jednoduše a jednoduché to konec konců i je. Nepřemýšlejte o tom, jak se na dovolené nepovraždit, ale jak si ji minutu po minutě společně užít. A když si všechno tohle uvědomíte naplno, mohlo by se stát, že spolu začnete znovu žít i po dovolené.

foto: Shutterstock, zdroj: Agentura Náhoda

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...