fbpx

Zveřejněno: 15. 6. 2017

Výzkumníci z Villanovy univerzity zjistili, že témata týkající se sexu jsou v Googlu nejčastěji vyhledávána během června a července. Čím to, že v létě tolik myslíme na sex… a přesto spolu spíme méně?

Začíná léto. Slunce z nás už dávno sházelo většinu oblečení a žene nás k vodě, do přírody i za opačným pohlavím. Nabuzení jsme už během jara, ale teprve v létě se nám hormony zblázní docela a my nemůžeme přestat myslet na sex. Čím to, že v nás toto období probouzí tolik touhy?

sex leto google shutterstock 160022867

V létě naše chuť na sex stoupá. Problém je, že spíš v představách, protože realizace je ve 30stupňovém vedru horší.

Za vším hledej slunce

Na vině je – už zase – slunce. Během slunečných dnů jsme obvykle šťastnější a dobrý pocit sexu přeje.

„Sluneční světlo napomáhá produkci serotoninu, jednomu z hlavních neurotransmiterů, které nám umožňují zažívat rozkoš,“ vysvětlila psychiatrička Ashwini Nadkarni z Harvardské lékařské fakulty. Sluneční záření taky omezuje produkci melatoninu, hormonu, který řídí náš biorytmus v režimu den–noc. A je to právě melatonin, který potlačuje sexuálních choutky.

Navíc na sobě máme méně oblečení, odhalujeme více kůže, „provokujeme“ v ostatních nemravné myšlenky. „Lidé jsou více vzrušení, protože jsou vizuálně stimulováni veškerou tou kůží, kterou mají před očima,“ řekla americká odbornice na sex Debby Herbenick. Sexuoložka Jessica O'Reillyová připomněla, že v létě jsou lidé více společenští. Více mezilidského kontaktu – více možností navázat sexuální vztahy. Lidé v létě navíc více cvičí a fyzická aktivita provokuje produkci hormonů.

Můžeme očekávat v zimě více dětí?

Pokud se tedy v létě měníme na sexuální dravce, můžeme očekávat, že porodnice budou zažívat na začátku příštího roku perné chvilky? Ne tak docela. V horku se potíme, naše kůže je lepkavá a nepříjemná na dotek. Nemáme chuť „lepit se“ na druhé. Studie amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum ukázala, že během nejteplejších dnů v roce děti obvykle počaty nejsou. V horku máme chuť poflakovat se kolem a nic nedělat – hlavně ne nic namáhavého, natož aby se naše vlhká lepkavá těla spojovala dohromady.

sex leto google shutterstock 608355992

Co je léto bez nějakého platonického románku?

Proč to ženy chtějí víc než muži?

Ženské a mužské hormony fungují jinak. Studie společnosti Lovehoney, která vyrábí sexuální hračky, dokonce naznačuje, že muži preferují sex v zimě. Může to být právě nedostatkem vizuálních stimulů. Sice nejsou tolik vzrušení, ale právě proto, že jim pohled na nahé tělo chybí, o to více ho vyhledávají.

U žen je to jinak. Podvědomě cítí, je-li do nich muž zakoukaný, stačí, když mu stojí nablízku. „Muž, který je přitahován k ženě, produkuje chemikálie, které vylučuje skrze pot, a ženský mozek je z nich schopen rozpoznat sexuální zájem,“ vysvětlila americká antropoložka Helen Fisher. Nejen že se v létě potíme víc, ale ženský čich je navíc v létě ostřejší než v jiných měsících.

Takže, pánové, nastal čas překonat svou lenost a sehnat si balík plný ledu. Pravda je taková, že právě léto je pro vás nejlepší období k „lovu“ a nabízí vám spoustu možností. Nechte si poradit od odbornice na vztahy Gildy Carle, která doporučuje využít teplého léta pro sex v přírodě: „Krása sexu v přírodě spočívá v tom, že zaměstnává všechny vaše smysly – aroma květin, chladný vánek na rozpálené kůži, měkká země pod vašimi těly.“

 

Čtěte také:

Letní románek v USA? Víte, kde potkáte nejvíc nezadaných?

Plavková sezóna začíná, ale na těchto plážích bikiny rozhodně potřebovat nebudete!

Sex s roboty bude tak návykový, že začneme žít v izolaci, tvrdí experti 

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science, Růžový slon

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...