fbpx

Zveřejněno: 26. 6. 2017

Čokoláda, skořice, ústřice, to jsou jenom některá ze známých afrodiziak – látek, které zvyšují sexuální výkon. Jak fungují, kdy jsou nejúčinnější a jak jejich výběr ovlivňuje kultura?

Podle základní definice je afrodiziakum potravina, nápoj nebo bylinný přípravek, který posiluje nebo zvyšuje sexuální touhu. Neměli bychom ale zapomínat na to, že potraviny považované za afrodiziaka (či spíše jejich aktivní složky) mohou ovlivnit i výkon a plodnost. Afrodiziaka ovlivňují mozek, průtok krve a hormony. Jiná zvyšují plodnost u mužů i u žen a zvyšují tak šance na početí.

Zvýší skutečně naši výdrž nebo výkon?

Přírodní afrodiziaka působí jemněji než farmaceutické léky, jako například Viagra, ale jejich účinky jsou nesporné. Většina léků je založena na aktivních látkách z jídla (obvykle rostlin); jsou z nich extrahovány a koncentrovány natolik, aby měly silnější efekt. Některé z nich, například Mucuna pruriens, ovlivňují mozek a posilují touhu, zatímco jiné, například francouzský extrakt z borové kůry, zvyšuje průtok krve, čímž zlepšuje sexuální výkon (obzvláště u mužů). Jakkoliv existují způsoby, jak zlepšit sexuální výkon dlouhodobě (například lepší strava a pravidelné cvičení), za afrodiziaka jsou považovány spíše potraviny, které působí krátkodobě – účinek byste měli pocítit ve stejný den, kdy si přípravek vezmete.

afrodizik3

Jak zvýšit jejich účinky

Většina zdravých potravin včetně afrodiziak je nejúčinnější, když jsou podávány čerstvé anebo lehce povařené (např. syrové ústřice). Nejprve jíme očima, takže krásně naservírované jídlo v nás zajisté vzbudí určitý dojem, který může sexuální zážitek vylepšit. Ze stejného důvodu mají potraviny jako avokádo a čerstvé fíky jasnou texturu a vzhled. Takové faktory jsou pravděpodobně důležité hlavně z psychologického hlediska, jenže mozek je stejně nejdůležitější sexuální orgán, a proto bychom na něj neměli zapomínat.

Prostředek pro sexuální předehru

Když afrodiziaka pojmeme jako dárek, může to představovat pěknou sexuální předehru. Při obdržení daru se totiž v našem těle uvolňuje oxytocin – chemická látka, díky níž máme dobrý pocit – posiluje se vazba a spojení, které máme s druhým člověkem. Z toho důvodu vám v restauracích často přinesou účet s malým dárkem, například mentolkou nebo čokoládkou – zmírňují tak účinek vysoké částky, kterou musíte zaplatit. Oxytocin se uvolňuje bez ohledu na dárek samotný, šperky proto budou mít stejný účinek jako čokoláda. Ale kombinace afrodiziaka a daru může mít za správných okolností velice svůdný dopad.

afrodizi1

Jak kultura ovlivňuje afrodiziaka?

Každý člověk a kultura má své vlastní představy o tom, jaké potraviny v nich posilují touhu, případně zvyšují jejich plodnost. U některých z nich neexistuje jediný důkaz, že by tak skutečně působily – například u prášku z rohu nosorožce, který je v Asii považován za silné afrodiziakum, kvůli němuž pytláci pobili spoustu nosorožců. Říká se ale, že i látky, u nichž nejsou afrodiziakální účinky vědecky potvrzeny, mají silný placebo efekt. Obzvlášť pomáhají s růstem sebevědomí.

Nejstarší důkazy o účincích afrodiziak pochází z Číny a ajurvédské medicíny. Díky kombinaci tradiční lidové moudrosti a moderní vědy dnes máme přehled o mnoha mocných porodních afrodiziakách, která jsou dnes dostupná i jako koncentrované doplňky stravy.

foto: Shutterstock, zdroj: goop

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...