fbpx

Zveřejněno: 17. 12. 2017

V předchozích článcích jsme psali o wardrobe módě a etickém oblečení. Jak si ale vytvořit šatník plný srdcových kousků, který se nikdy neomrzí? Které kousky vyhodit, které dokoupit a do čeho investovat více peněz? Flowee má pro vás malý manual, jak na to.

Začněte tím, že si všechny věci, které máte ve skříni, rozložíte na postel. Každý z kousků důkladně prohlédněte a pak jej přiřaďte do jedné ze tří kategorií, které se řídí podle toho, jestli daný kousek milujete a vzala byste si ho hned na sebe, zda byste si jej „možná“ oblékla, anebo rozhodně ne.

shutterstock 237761074

Proberte šatník a zjistěte, kolik kousků milujete a bez kterých se obejdete.

Když je milujete, není co řešit

První kategorie, v níž máte oblečení, které milujete, nejvíc definuje váš styl a měl by se z ní stát základ vašeho šatníku. Nejde o to, aby to bylo v souladu s trendy, ale aby to byly vaše srdeční kousky.

V kategorii číslo dva „možná“ budou pravděpodobně kousky se sentimentální vzpomínkou, ty, za které jste zaplatila majlant, ale na druhou stranu si nejste jistá barvou či střihem. Dejte je do krabice a uložte. Pokud se ani pro jeden z kousků nevrátíte do konce sezony, někomu je darujte.

Oblečení rozřazujte i podle sezony, pro kterou je určené. Zvažte také svůj životní styl, výběr se bude lišit podle toho, v jaké profesi se pohybujete. Zaměřte se na neutrální barvy. Je složité poskládat verzatilní šatník s výraznými barvami, které se mění často společně s trendy, zatímco šedá, černá, bílá, modrá a béžová prakticky z módy nevycházejí. Pokud přece jen chcete mít šatník barevný, zařaďte nějaké menší kousky, jako jsou blůza, šátek nebo kardigan.

shutterstock 592066523

Je potřeba šatník něčím doplnit? Jděte do toho, ale šetřete na množství, nikoli na kvalitě.

Čím to doplnit

Není to nuda? Propagátorka wardrobe módy Susie Faux tvrdí, že pokud se vám váš šatník zdá nudný, možná jste někde v minulosti udělala při nákupu chybu. Zařazujete-li skutečně nadčasové kousky, můžete je pořád dokola kombinovat spolu s různými doplňky, účesem a make-upem.

Pokud však přece jen trváte na nějakém přelétavém módním kousku, klidně si jej pořiďte. Na rozdíl od těch, které tvoří základ, nemusí být drahý ani tolik kvalitní, protože jej neplánujete nosit roky. Stanovte si ale maximální počet, přičemž je jen na vás, jestli tam započítáte spodní prádlo, ponožky a doplňky.

Kolik kousků na sezonu?

Zatímco Caroline Rector na svém blogu píše, že má na každou sezonu 37 kousků včetně bot a kabelek, blogerce Courtney z Bemorewithless stačí o čtyři kousky méně a Bee Johnson, propagátorce zero waste, stačí osm triček, dvoje šaty a dohromady patero spodních dílů oblečení včetně letních kraťasů. Na jejích stránkách se dokonce můžete inspirovat, jak udělat z šatů 22 různých modelů.

Pak si udělejte seznam toho, co vám chybí. V každém capsule wardrobe by mělo být oblečení na všechny příležitosti. Máte už džínovou bundu nebo kožená perka, která můžete nosit prakticky celoročně?

foto: Shutterstock, zdroj: Be More with Less

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...