fbpx

Zveřejněno: 24. 5. 2017

Fenomén metrosexuálů je připisován moderní době, ale muži se diktátu módy podřizovali velmi ochotně i v minulosti. V ničem si nezadali s ženami, mnohdy je dokonce předstihli, a to včetně takových drsných chlapíků, jakými jsou v našich představách třeba udatní Vikingové.

Severští bojovníci nacházeli následovníky prakticky v každé historické etapě, ať už to bylo na středověkém francouzském dvoře, v Praze konce 15. století nebo v rozmařilých rokokových časech, které neslavně ukončila krvavá francouzská revoluce. A „metrosexuály“ bychom našli i v racionální a střízlivé Anglii 19. století, kterou tehdy zdaleka nezajímala jen právě probíhající průmyslová revoluce.

shutterstock 478449676

Už Vikingové se o svůj zevnějšek starali pečlivě

Místo bojovníků vyhlášení šviháci

Zapomeňte na hordu barbarských Vikingů, jak v raném středověku táhnou západní Evropou a jejich jedinou starostí je válčení a vraždění. V britských archivech nalezneme řadu svědectví o tom, že Skandinávci, kteří se v Británii původně objevili skutečně v roli uchvatitelů a nemilosrdných válečníků, chodili vždy upravení, nosili přehnaně líbivé oblečení a tehdejší Britové si často stěžovali, že jejich ženy jsou z vikingských konkurentů naprosto mimo. Určitě se jim líbilo i to, že Vikingové byli velmi vzdělanými a zábavnými společníky a na rozdíl od dobového zvyku velmi pečlivě dbali na osobní hygienu, takže se nevyhýbali častým koupelím a milovali luxusní voňavky. Jejich oděvy byly šity sice z pohodlných, ale vysoce kvalitních materiálů a hýřily pestrými barvami.

Zákazy, kterých nikdo nedbal

Výstřelky mužské módy nacházíme i v dalších obdobích středověku. Ať už se jednalo o přehnaně úzké nohavice, v nichž se prakticky nedalo chodit, bohaté rukávce s cípy tak dlouhými, že si na ně módy milovní pánové šlapali, nebo krátké kabátce, které všudypřítomné mravokárce pobuřovaly tím, že „nezakrývaly zadnice a mužské pohlaví“. Gotičtí floutkové si také potrpěli na výstřední obuv: jejich střevíce, šité většinou z jemné kůže, měly tak dlouhé špičky, že si je museli uvazovat tkanicemi pod koleny. I tyto modely vyvolávaly všeobecné pobouření a například v Čechách to došlo tak daleko, že král Jiřík z Poděbrad zakázal v roce 1464 podobnou obuv mužům nosit a ševcům šít. Jen pro pořádek dodejme, že naši předkové si z takového zákazu nic nedělali.

Svět zasypaný tunami pudru

Renesance sice přinesla návrat k jisté střídmosti a vkusu, ale stejně právě v této době najdeme například na francouzském dvoře šviháky, kteří se chtěli zalíbit králi Jindřichovi III. a po jeho vzoru se líčili, oblékali se do drahých zženštilých modelů a zdobili se přehnaným množstvím šperků včetně náušnic. V podobném trendu pokračovala Francie i za proslulého Krále Slunce a módní šílenství vyvrcholilo v rokoku, kdy ženy nosily účesy až metr vysoké, zdobené záplavou šperků, květin a ovoce. Ženské i mužské módě tehdy vládla touha po přezdobenosti a vyumělkovanosti, rokokoví šviháci se líčili a nalepovali si na obličej tzv. mušky a své vlasy vyměnili za paruky, které zasypávali pudrem. A to doslova tunami pudru: této módě podlehla prakticky celá civilizovaná Evropa včetně poměrně střízlivého Pruska, kde v druhé polovině 18. století spotřebovali za rok 50 tisíc tun pudru. A to navzdory tomu, že v té době země bojovala s následky ekonomické recese a několika hladomorů, přičemž základní surovinou na výrobu pudru byla mouka, takže tuny této suroviny putovaly místo do hladovějících domácností k výrobcům cenného módního artiklu.

shutterstock 330825584

Angličtí dandyové, to už byli metrosexuálové v pravém smyslu slova

Když dandyové vládli Evropě

A takoví angličtí dandyové, to už byli metrosexuálové v pravém smyslu slova, tak jak ho vnímáme dnes. V první polovině 19. století museli mít každý den novou, oslnivou a hlavně měšťáky pobuřující módní kreaci, která se vyznačovala výstředními pastelovými barvami a velice luxusními a jemnými materiály. Tzv. dandy styl našel své vyznavače v celé západní Evropě a obdivoval ho například i slavný francouzský spisovatel Balzac. A anglický král Eduard VII. předtím, než usedl na trůn, trávil dlouhé hodiny v salonu jistého George Bryana Brummela, krále londýnských dandyů, a čerpal tam inspiraci pro své vlastní dandyovské modely. Takže ruku na srdce: dnešní mladí muži, kteří touží po tom, aby dobře vypadali, a věnují zevnějšku někdy opravdu více času než leckterá žena, by se mohli od svých předchůdců učit.

Čtěte také:

Fenomén nového tisíciletí. Co víte o Slow Fashion

10 nejdivnějších bot v historii módy

Májová móda ve znamení květin. Vyberete si z těchto 20 kousků?

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...