fbpx

Zveřejněno: 13. 4. 2017

Klidně by se dalo říct, že Švédsko je kolébkou recyklace. Odpad zde třídí přes 99 % domácností, a protože místní spalovny nemohou bez smetí fungovat, dováží se na Skandinávský poloostrov z jiných koutů Evropy. Švédové však mají ještě další světový unikát - první nákupní centrum, které prodává jen použité a opravené věci. 

Město Eskilstuna přišlo s jedinečným nákupním konceptem. V obchodním domě ReTuna Återbruksgalleria seženou zákazníci nespočet originálních předmětů. Od oblečení a módních doplňků přes elektroniku až po designový nábytek. „Nic zvláštního,“ řeknete si u skleněných vchodových dveří. Jakmile se však podíváte malinko blíž, zjistíte, že jsou všechny vystavené produkty z druhé ruky. 

Pro jednoho odpad, pro jiného poklad

Snad každý z nás má doma spousty zbytečností, které už opravdu dlouho nepotřeboval. ReTuna Återbruksgalleria poskytuje ideální možnost, jak se jich zbavit a zároveň jim dát šanci na nový domov. Zaměstnanci nechtěné věci roztřídí, opraví a případně umístí do některého ze 14 butiků k následnému prodeji. Naleznete zde i obchody se speciálním zaměřením na hračky, kola, zahradnické náčiní nebo třeba na stavební materiály. 

retuna

Ačkoliv obchodní centrum provozuje obec, jednotlivé obchůdky patří soukromníkům.

Nepostradatelnou součástí celého centra je také výborná restaurace, která servírované pochoutky vaří samozřejmě jen z kvalitních biopotravin. Významnou část budovy zabírá i konferenční místnost, výstavní hala a odborné učiliště, kde se můžete vzdělávat v oblasti recyklace. 

Nápad postavit takové centrum přinesl ohromné množství pozitivních reakcí hlavně v rámci ekologického smýšlení a zároveň přinesl svým obyvatelům 50 nových pracovních míst, což zvýšilo místní ekonomiku. ReTuna Återbruksgalleria se zkrátka ojedinělým způsobem snaží udržet téma „Být šetrný k přírodě“ v popředí naší společnosti. Evidentně se od Švédska máme ještě hodně co učit. Ale kdo ví, třeba se zanedlouho něco podobného objeví i v našem městě. 

Čtěte také: 

Veronika Knirschová: Skutečně potřebujete kupovat nové oblečení? 

Lilia Khousnoutdinova: Ze starých sárí děláme nové šaty

Už jste viděli kolo z kapslí od kávy? 

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...