fbpx

Zveřejněno: 1. 1. 2018

Pokud vás po Silvestru pobolívá hlava, je dosti pravděpodobné, že jste do sebe nalili příliš mnoho alkoholu a vaše tělo jej dosud nestačilo zpracovat. Anebo jste jej do sebe nalili třeba i málo, ale dávali jste si špatné pití. A to vám teď nedělá dobře.

Hlava vás může bolet z mnoha důvodů: Zlá tchyně, nedůtklivý šéf, nepříliš pravdivé daňové přiznání, ale také to může být jednoduše nekvalitní víno. A náš žalostný stav mohlo způsobit třeba i nekvalitní „šampaňské“.

shutterstock 569204032

Po pravém šampaňském vám špatně nebude. Maximálně při placení účtu.

Šampáňo a šampaňské

Ovšem to je ode mne velmi nepřesné vyjádření. To, že se u nás často říká „dám si šampáňo“, je samozřejmě úplná pitomost. Většinou se jedná o kdejaký patok naspeedovaný a uměle probublaný CO², který právě mohl způsobit náš aktuální bolehlav. Kdybychom totiž celý včerejší večer pili (samozřejmě s rozumem) pravé Champagne, hlava by nás nejspíš nebolela z tohoto unikátního nápoje, ale asi hlavně z toho, o kolik se snížil náš rodinný rozpočet. Pravé šampaňské je vynikající – a proto tak drahé.

Poprvé v životě jsem ochutnal pravé šampaňské při inaugurační party časopisu Playboy, který po sametové revoluci bezostyšně vtrhl na náš mediální trh. Opřen o bar, tvářil jsem se tehdy zkušeně, popíjel šampaňské, vkládal si do pusy jahody jako ve filmu Pretty Women a dělal ze sebe světáka. Kdyby mi číšník nenápadně nalil Sovětskoje Igristoje, náš bohémský sektík, nebo trochu kvalitnější italské Prosecco, tehdy bych nepoznal ani „ň“.

Tisíce výrobců různých šumivých vín, sektů, trapného šampika a dalších tzv. bublinkových nápojů prodává miliony hektolitrů tohoto nápoje s výlučným jménem. Ať už svým produktům říkají jakkoli, tak Champagne je terminus technicus, kterým lze podle zákona označit pouze víno pocházející z této francouzské oblasti. Jinak je to podvod.

shutterstock 425674234

Jedinečné šampaňské pochází pouze z francouzské oblasti Champagne.

Ochutnat a zemřít

Osobně jsem teprve postupem doby přišel na to, že chuť pravého šampaňského se nedá nikdy zapomenout. Jako když vidíte film od Federica Fellinoho nebo od Quentina Tarantina. Nemusí se vám na první pohled líbit, třeba mu úplně nerozumíte, ale jediná věc, kterou mu nelze upřít, je, že už na něj nikdy nezapomenete. A také si jej už nelze splést s něčím jiným. Takhle nějak je to i s pravým šampaňským.

Milí příznivci gastronomie, pokud jste tohle ještě nikdy nevyzkoušeli, udělejte to. Jsou miliony věcí, bez nichž můžete klidně umřít. Ale pokud neochutnáte nejlepší bublinky na světě, alespoň jednou v životě, je to fakt velká škoda. Tak když tak na příštího Silvestra.

foto: Facebook Pavla Maurera, Shutterstock, zdroj: Čro Radiožurnál a Grand Restaurant

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...