fbpx

Zveřejněno: 1. 1. 2018

Už desítky let se traduje, že na novoročním stole nemůže chybět čočka. Prý proto, aby byl i v novém roce v domě dostatek peněz. Tvar čočky mince opravdu připomíná, ale naši předkové pravděpodobně mysleli i na to, že čočka po vánočních tučných jídlech prospěje očistě organismu.

Čočka, která je jako potravina známá už dobrých pět tisíc let, je přirozeným zdrojem velkého množství minerálů, železa, vápníku, selenu, fosforu a zinku, stejně tak vitaminů skupiny B. Luštěniny pochází z východního Středomoří, z okolí řek Eufrat, Tigris a Indus, také z Thajska a Číny.

Běžnou součástí stravy byly už i ve starověkém Egyptě. V současnosti se nejvíce čočky vypěstuje v Kanadě, Indii, Austrálii, Turecku, USA, Nepálu, Ethiopii, Číně a Sýrii. Čočka může přinést bezesporu i výjimečné kulinářské zážitky. Nápadité úpravy této potraviny nabízí i pražská restaurace Etnosvět.

Čočkový salát s hořčičnou omáčkou a ztraceným vejcem

shutterstock 278037974

Ingredience: 400 g uvařené červené čočky, 2 šalotky, 1 červená paprika, řapíkatý celer, polníček

Zálivka: dijonská hořčice, med, worchester, citrón

Postup: Opečeme papriku, zbavíme ji zčernalé slupky a nakrájíme. Přidáme spařenou šalotku a smícháme s čočkou a řapíkatým celerem. Zálivku připravíme vymícháním všech ingrediencí do hladké emulze. Čočkovou směs promícháme se zálivkou a nakonec zlehka vmícháme polníček. Na salát vložíme ztracené vejce a podáváme.

Čočkový hummus

shutterstock 727572955

Ingredience: uvařená čočka, česnek, tahini, mletý koriandr, mletý římský kmín, koriandr, olivový olej, citronová šťáva, sůl

Postup: Čočka je jemnější než cizrna, a tak dejte méně tahini i česneku než do klasického hummusu z cizrny. Do mixéru vložte čočku, česnek, olej, tahini, citronovou šťávu, římský kmín, mletý koriandr a sůl. Mixujte dohladka, hotový humus přendejte do mísy, pokapejte ještě trochou olivového oleje, přidejte čerstvý koriandr. Servírujte s nakrájenou zeleninou nebo pita chlebem.

Musaka

shutterstock 485932711

Ingredience: 2 lilky, 2 středně velké cibule, 500 g rajčat, 2 až 3 stroužky česneku, 400 g červené čočky, hrst petrželky kudrnky, olej, pepř, sůl

Postup: Lilek nakrájíme příčně na tenké plátky (tenčí než 1 cm), vyskládáme jeden vedle druhého na plech, posolíme a pekáč podložíme z jedné strany tak, aby byl trochu nakloněn a šťáva z lilků stékala dolů. Lilky tak nebudou ležet ve vlastní „vyplakané“ vodě. Takto lilky ponecháme 1–1,5 hodiny.

Poté lilky zlehka vymačkáme, osušíme a zprudka je z obou stran osmažíme v hojné vrstvě rozpáleného oleje, pak je ponecháme stranou. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek na jemno nasekáme, 1/3 rajčat nastrouháme, 3/4 nakrájíme na plátky nebo kostičky.

Cibuli nakrájenou na kostičky krátce osmahneme na oleji, vzápětí přidáme strouhaná rajčata, krátce podusíme, vložíme česnek a červenou čočku (netřeba vařit dopředu), opět krátce podusíme, osolíme a opepříme.

Pekáč vytřeme olejem, dno pokryjeme lilky, na ně navrstvíme čočkovou směs, část rajčat nakrájených na plátky, poté vrstvu lilku, nakonec ještě zbytek rajčat a posypeme sekanou petrželkou. Podlijeme trochou vody a pečeme ve středně předehřáté troubě (160–180 °C) asi 30 minut.

foto: Shutterstock, zdroj: Etnosvět

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...